Sociala villkor påverkar bröstcancerprognos
Sociala villkor påverkar prognosen vid bröstcancer. Mindre välbeställda kvinnor med bröstcancer dör betydligt oftare i sjukdomen än kvinnor som lever under bättre sociala och ekonomiska förhållanden när de får sin cancerdiagnos.Det visar resultaten av en svensk studie, som publiceras i det nya numret av facktidskriften Cancer Causes and Control.
Hon är tillsammans med docent Mats Lambe huvudansvarig för studien som bygger på uppgifter om 4 645 kvinnor som insjuknade i bröstcancer i Sverige i början av 1990-talet. Fem år senare hade 772 av dem, det vill säga ungefär var sjätte, avlidit i sjukdomen.
En tredjedel högre
Som väntat var dödligheten högre för dem som när de fick sin diagnos hade stora tumörer eller vars cancer spridits till lymfkörtlarna i armhålan.
—Men även efter det att vi tagit hänsyn till sådana faktorer kvarstod att prognosen var sämre för kvinnor med låg än för kvinnorna med hög socioekonomisk ställning, säger Magdalena Lagerlund.
I siffror innebar det att dödligheten i bröstcancer under de fem åren var drygt en tredjedel högre för arbetare och lägre tjänstemän än för tjänstemän på mellan- och hög nivå, akademiker och egenföretagare.
Som i andra länder
Även studier gjorda i flera andra länder har påvisat likartade samband mellan social och ekonomisk ställning och prognos vid bröstcancer. Men varför skulle prognosen skilja sig för olika grupper i en åtminstone formellt helt jämlik sjukvård?
—Det vet vi inte, men det är möjligt att det trots allt fortfarande finns subtila skillnader i hur kvinnor med bröstcancer från olika sociala grupper utreds, behandlas och följs upp, säger Mats Lambe.
En annan möjlig förklaring är enligt forskarna att skillnader i livsstil mellan olika sociala grupper när det gäller till exempel fysisk aktivitet, vikt, rökning och alkoholkonsumtion påverkar prognosen även när behandlingen är densamma.
Kartlägga i detalj
Forskargruppen bakom studien framhåller att det är viktigt att gå vidare och i detalj försöka kartlägga vilka faktorer som gör att kvinnor med lägre social och ekonomisk ställning har sämre prognos vid bröstcancer.
—Om vi kan komma underfund med detta bör det också bli möjligt att påverka dessa faktorer och på så sätt ytterligare förbättra överlevnaden i denna kvinnornas vanligaste cancerform, säger Magdalena Lagerlund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!