Men bara en mindre del skulle ha fullföljt graviditeten om de haft bättre ekonomi.
Det framgår av en enkätstudie bland närmare 800 abortsökande kvinnor vid 13 kliniker i Uppsala Örebro sjukvårdsregion. I en separat studie har forskarna även studerat närmare 600 manliga partners till abortsökande kvinnor.
– I dag saknas riktlinjer för det abortförebyggande arbetet. Våra resultat talar för att vi skulle behöva en mer individualiserad preventivmedelsrådgivning och utökad sex- och samlevnadsundervisningen i skolan, säger barnmorskan Margareta Larsson, docent vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet.
Oavsett om de gjorde sin första abort eller gjort abort tidigare använde bara omkring en fjärdedel av kvinnorna något preventivmedel när de blev gravida och färre än var tionde hade försökt förhindra graviditeten med hjälp av akut p-piller.
– Med en utökad preventivmedelsrådgivning i samband med abort borde det vara möjligt att få fler att använda ett lämpligt, individuellt anpassat preventivmedel och därmed minska risken för nya ofrivilliga graviditeter och upprepade aborter, säger Margareta Larsson.
Kvinnorna som gjorde upprepade aborter uppgav betydligt oftare än kvinnorna som gjorde sin första abort att de var arbetslösa eller sjukskrivna, saknade högre utbildning och kände bristande känslomässigt stöd från sin omgivning. Liknande ogynnsamma sociala faktorer var även vanligare bland männen till kvinnorna som gjorde upprepade aborter.
De flesta kvinnorna trodde inte att några åtgärder från samhällets sida skulle ha fått dem att fatta ett annat slut än abort, men en del önskade ett bättre stöd från samhället när det gällde till exempel chanserna till jobb och bättre ekonomi. Mer sex- och samlevnadsundervisning och bättre subventionering av preventivmedel var andra förebyggande insatser som både kvinnorna och männen efterfrågade.
– Det förebyggande arbetat bör därför fokusera på stöd och råd till enskilda individer, men också på mer strukturella nivåer som berör välfärd och skillnader mellan olika grupper. Detta arbete bör även omfatta män, säger Margareta Larsson.
De både studierna finns publicerade i facktidskrifterna European Journal of Contraception and Reproductive Health Care och Scandinavian Journal of Public Health. Studierna ingår i ett forskningsprojekt som delfinansieras av Statens folkhälsoinstitut där doktoranden Marlene Makenzius är anställd.