Ungefär 15 procent av befolkningen i Sverige har eller kommer någon gång i livet att drabbas av social ångest, även kallat social fobi. Det är ett tillstånd som kännetecknas av en bestående rädsla för att bli granskad och bortgjord i sociala situationer.
– För de svårast drabbade kan problemen bli så allvarliga att det blir svårt att gå ut, säger Tomas Furmark, professor vid psykologiska institutionen på Uppsala universitet.
Han ligger bakom en ny studie som visar att ens personlighet är starkt sammanflätad med diagnosen social fobi. Personerna med social ångest märkte ut sig i studien genom att vara känslomässigt instabila och introverta. Samtidigt var det långt ifrån alla med social fobi som passade in i den beskrivningen.
– Man skulle kunna tro att alla personer med social ångest är blyga och introverta, men det stämde med bara en tredjedel av de 265 personer som deltog i studien. Jag förvånades av den stora skillnaden mellan patienterna när det gäller personligheten, säger Tomas Furmark.
Han konstaterar att man till exempel kan vara utåtriktad men ändå lida av social fobi - variationerna är många.
– Det är tänkbart att orsakerna till det handlar om avvikelser i hjärnans signalämnen och genetiska faktorer hos personerna.
En av slutsatserna Tomas Furmark drar av studien är att man inte kan behandla alla personer med social ångest på samma sätt.
– Man bör ta hänsyn till personlighetsegenskaperna och inte okritiskt sätta in exempelvis kognitiv beteendeterapi, säger han.