Snuvades på sin kandidatexamen – av universitetet

Ida Drugge Stals skulle flytta till Göteborg i höst för att slutföra sin socionomutbildning. Men Uppsala universitet har sjabblat: Ida och hennes kursare får ingen kandidatexamen i tid. Nu anmäler de universitetet.

Ida Drugge Stals hade tänkt flytta från Uppsala till Göteborg för att läsa fördjupningskurser. Men nu får hon troligen tänka om.

Ida Drugge Stals hade tänkt flytta från Uppsala till Göteborg för att läsa fördjupningskurser. Men nu får hon troligen tänka om.

Foto: Elin Sandow

Uppsala2023-06-19 05:00

Ida Drugge Stals började på socionomprogrammet på Uppsala universitet hösten 2020. Nu har hon och hennes kursare läst 180 poäng – och borde därför ha en kandidatexamen. Det var också vad kursplanen utlovade när de sökte.

Problemet är bara att poängen fördelats fel inom kurserna: det saknas två poäng rättsvetenskap.

– Det här fick vi veta i april, när vi skulle söka kurser inför hösten. Jag har därför inte behörighet till de fördjupningskurser som jag vill läsa i Göteborg, säger Ida Drugge Stals.

undefined
Ida Drugge Stals är starkt kritisk till institutionens agerande. "Jag tycker att hanteringen är katastrofal."

Problemet uppstod när Uppsala universitet gjorde om socionomprogrammet för tre år sedan. För de som ska läsa fördjupningskurser här i Uppsala spelar de två poängen ingen roll. Men de som likt Ida vill läsa dem på ett annat universitet får problem.

Drabbas gör även en student som ska sommarjobba i Norge. Han kommer att tjäna 10 000 kronor mindre i månaden utan en kandidatexamen att visa upp, säger han:

– Institutionen har sagt att det inte är deras ansvar att jag har sökt jobb utomlands. Men det här är ju ändå Uppsala universitet, och om det står i kursplanen att man får en kandidatexamen måste man väl kunna lita på det?

undefined
Studierektorn på socionomprogrammet håller inte med om kritiken från studenterna.

Enligt Saga Nyman Renström i studentföreningen Socionomus har ett tiotal missnöjda studenter hört av sig. Socionomus anmäler nu fallet till UKÄ (universitetskanslerämbetet), som granskar om lärosäten följer reglerna inom högskoleområdet.

– Vi menar att universitetet dels inte gjort en riskanalys av förändringarna, dels inte involverat oss studenter i tid, säger hon.

Daniel Nilsson Ranta, studierektor på socionomprogrammet, håller inte med om kritiken. Han påpekar att studentrepresentanter var med när kursplanen gjordes om för tre år sedan. Han medger dock att informationen om kursplanen borde uppdaterats.

– Men det intressanta för den som läser socionomprogrammet är en socionomexamen. En kandidatexamen är i princip bara intressant för den som ska jobba utomlands.

Men nu blir det ju problem för vissa?

– Vi har nu skapat en lösning som innebär att studenterna i augusti får göra en uppgift som snabbrättas och då kan ge de två poäng som saknas.

undefined
Ida Drugge Stals hade tänkt flytta från Uppsala till Göteborg för att läsa fördjupningskurser. Men nu får hon troligen tänka om.

Ida Drugge Stals ska göra extrauppgiften, men konstaterar att antagningen till kurserna i Göteborg redan varit.

– Jag tycker att institutionens hantering är katastrofal. När vi var kritiska svarade de med att studenter "så lätt haussar upp sig för sånt här".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!