Snuskig matbutik stängdes för städning
Livsmedelsbutiken Kulturmathuset i Uppsala stängdes för två månader sedan under ett par dagar av miljökontoret sedan en lång rad hygienska brister påtalats. Företaget får inte längre hantera kött och chark manuellt. Kommunen överväger att göra en polisanmälan.
De tre inspektörerna påpekar i den omfattande rapporten cirka 100 olika brister som rör såväl butiksdelen, lager, kylar, frysar och toaletter.
— Självklart var det allvarliga brister. Butiken stängdes ju under ett par dagar för att de bristerna skulle kunna åtgärdas, säger Yvonne Linné, livsmedelsinspektör.
Hela lokalen var mycket smutsig. Personalen hade inte genomgått någon utbildning i livsmedelshygien. Livsmedel förvarades i stor utsträckning på golven. Många varor saknade svensk märkning och felmärkta varor förekom liksom ohygiensk förvaring av mat.
Packning av livsmedel gjordes på en smutsig bänk. Livsmedel som uppgavs vara returvaror förvarades runt om i affären. Golvet var trasigt och takplattor saknades.
I ett frysrum låg en oförpackad lammkropp som uppgavs vara en returvara. Frysutrymmet var så fyllt av varor att det inte gick att komma in i det. I ett annat frysrum fanns mera oförpackat kött.
Grönsakskylen var dåligt rengjord och smutsiga träpallar förvarades i utrymmet. I andra kylar låg tarmar i lag i dåligt rengjorda tunnor.
Ost förvarades i en öppen metallförpackning, och bäst före-datum för varan var utgånget. Även oliver förvarades i öppna konservburkar.
Ytterdörren var inte tät vilket gjorde att skadedjur antas kunna ta sig in i butiken. I lokalen hittades smutsigt och mögligt emballage.
Dörr saknades till köttrummet och hantvättfat, tvål och papper fanns inte heller. Skärbräda och köttsåg var smutsiga.
I charkdisken var utrustningen smutsig, och i lådor fanns mat trots att den skulle returneras. Feta och inlagda oliver förvarades för varmt.
Kylvaror förvarades felaktigt i frysarna och bäst före-dagen låg åtta månader tillbaka i tiden. Personaltoaletten var mycket smutsig.
Inspektörerna konstaterade att en stor del av bristerna påtalades vid en inspektion i november 2001. Trots att ägaren då uppmanades att meddela vilka åtgärder som skulle vidtagas har inga handlingar skickats till miljökontoret.
Två dagar efter inspektionen gjordes en ny kontroll. Efter att omfattande städning då gjorts fick innehavaren åter öppna. Men inspektörerna meddelade att lokalgodkännandet återkallats eftersom lokalen inte överensstämmer med hur den var utformad då den godkändes.
Manuell hantering av kött och chark får inte längre förekomma. Även styckning av kött förbjuds liksom ompackning av olika livsmedel.
- Jag tycker att miljökontoret har rätt till en del. Vi har efter att de varit här gjort mycket och butiken är fräschare nu, säger Youssef Badredin, innehavare av Kulturmathuset.
Han ifrågasätter dock en del av miljökontorets synpunkter.
- Jag har haft butiken i fyra år och den förra ägaren hade butiken i 20 år. Då har aldrig sagt något om kötthanteringen och nu har vi ändå byggt ett speciellt köttrum.
Försäljning av felmärkta varor är enligt Youssef Badredin utbrett.
- De finns överallt i utländska butiker och är svårt att göra något åt. Men nu har vi städat och gjort fint. Affären som var bra innan är nu ännu bättre.
Livsmedelsinspektör Yvonne Linné:
- De har verkligen försökt att göra det bättre genom att städa, måla om och ta bort gamla varor. De har också kommit in med en lösning för ett nytt lokalgodkännande. Men fortfarande återstår en del att göra.
Kommunen överväger att polisanmäla butiksinnehavaren för brott mot livsmedelslagen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!