Snusket på pizzeriorna utbrett

En kartläggning av 1 514 inspektioner­ i 35 kommuner visar att mathygienen är sämst på små restauranger, pizzerior och gatukök. Mest utbrett är slarvet med nedkylning, temperaturer och handhygienen.

Uppsala2006-06-13 01:33
För första gången har Livsmedelsverket sammanställt resultaten från kommun­ernas datoriserade inspektioner. Arbetet görs på uppdrag av regeringen i syfte att få ett grepp om hur mikrobiologiskt säker maten är på restauranger och storhushåll.
40 procent av pizzeriorna får allvarliga anmärkningar. För gatuköken får 30 procent anmärkningar. Bäst sköts hygienen på matställen med fler än tio årsarbetskrafter.
- Eftersom det är första gången detta genomförs kan vi ännu inte dra någon slutsats. Men vi ser att de allvarliga­ avvikelserna är många. Det är inte minst anmärkningsvärt att tillgång till handtvättställ, tvål och pappershanddukar inte är en självklarhet, säger Tommy Karlsson, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Inte bara det tillåtna
Sammanställningen visar att var tionde matställe sysslade med annat än det de hade godkännande för. Var tredje verksamhet saknade fastställt egenkontrollprogram.
Cirka hälften av restaurangerna och storhushållen struntade i att dokumentera nedkylning och varmhållning.
Var femte restauratör fick allvarliga anmärkningar då det gäller nedkylning, och matvarornas temperatur.
- Jag tycker inte att man behöver vara orolig som enskild person att gå ut och äta på restaurang. Men matförgiftningar är ett allvarligt samhällsproblem eftersom det finns uppgifter om att 500 000 drabbas årligen, säger Roland Lindqvist, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om