Snus ökar risken för dödlig infarkt
Snusare drabbas inte oftare i stroke än vad män som aldrig använt tobak gör. Men när snusare insjuknar i med blodpropp i hjärnan löper de högre risk att dö till följd av den än strokepatienter som inte använder tobak.
Foto: Rolf Hamilton
- Vår studie pekar på att snusning kan försämra prognosen i samband med hjärninfarkt, som är den allra vanligaste formen av stroke, säger Maria-Pia Hergens, forskare vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet.
Hon är huvudansvarig för studien som bygger på uppgifter från bland annat Bygghälsan om drygt 118 000 manliga byggnadsarbetare från hela landet. Ingen av dem rökte, men nästan en tredjedel av dem använde eller hade använt snus.
Under de i medeltal 20 år som männen följdes upp insjuknade 3 248 av dem i akut stroke, varav 281 dog i sjukdomen.
- Risken för att dö när slaganfallet berodde på en propp i hjärnan var drygt 70 procent högre för snusarna än för de tobaksfria männen, säger Maria-Pia Hergens.
Det finns inte något säkert svar på varför snusning skulle öka risken för att dö i hjärninfarkt.
- En tänkbar teori är att nikotinet i snuset ökar hjärtverksamheten, vilket kan leda till att blodproppar bildas som sedan transporteras och täpper till blodkärl i hjärnan. Vi vet sedan tidigare att omkring 20 procent av alla strokefall orsakas av blodproppar som bildats i hjärtat, säger Maria-Pia Hergens.
I likhet med tidigare studier som bygger på uppgifter om de svenska byggnadsarbetarna visar den nya studien att snusning kan öka risken för död i hjärt-kärlsjukdom.
- Tidigare har vi visat att risken för att dö i hjärtinfarkt är högre för snusare, i synnerhet storsnusare, än för dem som aldrig använt tobak. För män som överlever en hjärtinfarkt är risken för att senare dö i någon hjärt-kärlsjukdom också högre för snusarna än för tobaksfria män, säger Maria-Pia Hergens.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!