Snus och fimpar upptäcktes i oöppnad ölflaska

Snus och annan obestämd sörja och en cigarettfimp. De fynden gjordes inom loppet av några dagar i två oöppnade ölflaskor hos krögaren Abbas Gordji.

Den här cigarettfimpen ligger i en 50 centiliters ölflaska och upptäcktes innan flaskan öppnats. Dålig rengöring hos bryggeriet är orsaken.

Den här cigarettfimpen ligger i en 50 centiliters ölflaska och upptäcktes innan flaskan öppnats. Dålig rengöring hos bryggeriet är orsaken.

Foto: Linda Forsell

Uppsala2005-05-17 00:00
— Det är inte roligt när sånt här händer. Både jag och mina gäster undrar förstås hur rengöringen av flaskor egentligen går till, säger Abbas Gordji.
En av Abbas Gordjis stamgäster besökte Nyby pizzeria i slutet av förra veckan. Han beställde in en 50 centiliters ölflaska av märket Eriksberg. Intet ont anande öppnade han flaskan med en kapsylöppnare och skulle precis hälla i innehållet i ett glas när han upptäckte att ölen inte skummade. När han synade flaskan lite närmare såg han en grynig, svart massa som liknade snus.
— Det syntes också på flaskan att den inte var ordentligt rengjord, den var full av annan skit, säger Abbas Gordji.

Fem fall per år
I helgen var det dags igen. Den här gången var det starköl av märket Falcon. I den här flaskan tronade en gammal cigarettfimp högst upp i flaskhalsen.
— Otroligt. Det verkar ha gått slarvigt till när flaskorna rengjorts, säger Abbas Gordji.
Bägge ölmärkena tillverkas av Carlsberg, som också rengör ölflaskorna innan tappning.
Staffan Bremander, informationsdirektör vid Carlsberg, uppger att det är ovanligt att odiskade flaskor kommer ut på marknaden.
— Men det händer då och då, vi har ungefär fem fall per år. Flaskorna har passerat vår diskprocess utan att det som finns i gått att skölja ur.
Diskningen sker i flera olika steg med rengöringsmedel som ska säkerställa att flaskorna blir rena.

Fimpar svåra få ut
Om en flaska innehåller ett föremål, ska detta upptäckas i den elektroniska flaskinspektionen.
— Vi har en maskin som under en hundradels sekund lyser igenom varje flaska. Om den upptäcker ett föremål, ska flaskan sorteras bort, säger Staffan Bremander.
Men tekniken är inte hundraprocentig.
— Vi fångar in det mesta men fimpar är något av det svåraste att få ut. Snuspåsar är också problematiska.
Att Nybykrögaren drabbats två gånger på kort tid, är maximal otur, menar Staffan Bremander och uppger att kunder ska vända sig till deras konsumentservice för vidare handläggning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om