SNS: Sänkt statlig skatt ger ger fler jobb
Billigaste och bästa sättet att öka sysselsättningen är att sänka den statliga skatten. Den slutsatsen drar studieförbundet SNS i en ny rapport.
I 2008 års Konjunkturråd från SNS drar ett antal forskare knutna till organisationen slutsatsen att en sänkt statlig skatt skulle vara mer gynnsamt för att öka arbetskraftsutbudet än ett ytterligare utökat jobbskatteavdrag.
- Det skulle göra att även höginkomsttagare skulle arbeta mer. Eftersom marginalskatten är lika hög väljer många höginkomsttagare att ta ut jobbskatteavdraget i mer ledig tid, snarare än att arbeta mer, menade Harald Enquist, en av rapportförfattarna.
Lennart Hedquist ifrågasatte inte tesen att sänkt skatt för medel- och höginkomsttagare kunde leda till ett högre arbetskraftsutbud, och dessutom till stor del vara självfinansierande genom att dessa grupper skulle arbeta fler timmar.
Samtidigt slog han fast att fortsatta skattesänkningar måste ha en fördelningspolitiskt rimlig profil.
- Något borttagande av värnskatten blir det därför knappast under mandatperioden. Däremot kan det bli fråga om att flytta upp den nedre brytpunkten för statlig skatt, i kombination med ytterligare jobbskatteavdrag.
Rapporten tar också upp frågan om en reformerad arbetsrätt skulle kunna påverka sysselsättningen. Enligt Harald Edquist har man i forskningen inte kunnat se några klara samband mellan svagare arbetsrätt och högre sysselsättning.
- Men för vissa grupper, som unga och långtidsarbetslösa, finns negativa effekter eftersom företagen blir mindre benägna att satsa på osäkra kort.
Här invände dock Magnus Åkerman från Handelskammaren i Uppsala, som menade att arbetsrätten definitivt var ett stort problem.
- I långa loppet riskerar läget bli akut med de höga trösklar in på arbetsmarknaden som många grupper har idag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!