Snorkel hjälper ungdomar som mår dåligt
Hur bearbetar man sorgen när pappa har dött? Vad gör man när man inte orkar med kraven i skolan? På www.snorkel.se kan ungdomar ställa frågor om nedstämdhet och ångest. Hemsidan är en del av Snorkel, ett projekt med syftet att snabbt ge stöd till ungdomar som mår dåligt.
— Det jätteviktigt att vi hjälps åt och samverkar, säger Maria Torsner, projektledare för Snorkel.
Hon har jobbat inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i över 20 år och menar att mycket är kopplat till skolan när det gäller ungdomar som mår dåligt. Därför är det viktigt att de vuxna som möter ungdomarna där har kunskap om hur de kan hjälpa och stödja.
—Skolan är en så stor del av ungdomars vardag och om man mår dåligt där ger det så stora effekter. Många upplever att kraven i skolan är höga, man kanske blir mobbad eller inte orkar och gå dit. Då kan den personen bli hjälpt om man till exempel sänker kraven ett tag.
Snorkel är ett samarbete mellan Uppsala kommun och BUP. Inom ramen för Snorkel ingår bland annat telefonrådgivning och handledning från BUP och en speciellt framtagen handbok om hur man hanterar en situation där en tonåring känner sig nedstämd eller har ångest. I våras hölls en utbildning för folk som jobbar med ungdomar inom kommunen och till hösten finns planer på att starta en kurs för föräldrar om hur man kan hjälpa och stödja ungdomar som mår dåligt.
Snorkel har också en egen hemsida som vänder sig till ungdomar. Här kan man få reda på vad ångest och nedstämdhet beror på och tips på vad man kan göra. På hemsidan kan man även ställa frågor. Frågorna handlar om allt från att vara rädd för åskan och att man tycker att man är ful till problem med att skära sig själv och tankar på att man inte orkar leva.
Det är ännu för tidigt att säga något om effekterna av Snorkelprojektet, alltså om man med förebyggande åtgärder verkligen förhindrar att nedstämdhet hos tonåringar leder till depression och ångest. Men Maria Torsner tycker sig märka att det går åt rätt håll. Dels genom positiva reaktioner från till exempel skolsköterskor och kuratorer och dels genom att många ungdomar ställer frågor på hemsidan.
—Ibland mejlar de tillbaka "Nu mår jag bra igen, tack för hjälpen." Så jag tror att vi hjälper en del men det räcker naturligtvis inte för alla. Ibland kan det vara jobbigt, till exempel när man får frågor från någon som vill ta livet av sig och man inte vet vem det är.
Är det fler ungdomar nu än förr som mår dåligt?
— Det finns många ungdomar som har det jobbigt. Men det är svårt att säga om det är fler nu än förr. Dels är antalet tonåringar högt i Uppsala just nu och dels är det mer accepterat nu att prata öppet om att man är deppig.
Vad är viktigt när man känner sig nedstämd?
Aktivera sig - göra saker fast man inte har lust
Mat och Sömn - rutiner och att tillgodose behovet
Fysisk aktivitet - sänker stressnivån
Balans i livet - mellan negativa saker som tar energi och positiva som ger energi.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!