Vad kan sparas in på vad gäller skötsel av parker, gator och naturområden i sommar?
Det satt Uppsala kommuns gatu- och parkavdelning och funderade över redan innan det senaste snöovädret slog till. Precis som de flesta andra kommunala verksamheter har man nämligen ett sparkrav på sig nu när tiderna blivit bistrare.
Och de senaste dagarnas snöröjning gör kassan ännu skralare, eftersom även snöröjning ligger i gatu- och parkavdelningens budget. Ett vanligt snöfall, på cirka 5–10 cm, kostar drygt en miljon per dygn. Det kraftiga snöoväder vi nu haft väntas kosta ”åtskilliga miljoner”.
– Nej, det var ju inte jättebra att det började snöa nu, för snöröjning kostar väldigt mycket pengar – inte minst i Uppsala där vi vant oss vid sopsaltning som kostar mycket mer än vanlig plogning och sandning, konstaterar Rafael Waters (S), ordförande för gatu- och samhällsmiljönämnden.
Totalt har gatu- och samhällsmiljönämnden 565 miljoner kronor i budget i år. Det innebär ett effektiviseringskrav på 11,5 miljoner jämfört med i fjol.
– Utmaningen är större än det låter, på grund av alla kostnadsökningar. Allt har ju blivit dyrare. Vi har ett utmanande läge, säger Rafael Waters.
Snöröjning är inget som kommunen kan prioritera bort. Däremot kan man laborera med nivån av trivsel i stan och i parker, friluftsområden, lekplatser och naturreservat.
– Det kan exempelvis handla om att inte byta ut en sliten gräsmatta, att inte ha lika mycket planteringar i stan, att inte kunna köra ut ved till grillplatser eller att behöva minska öppettiderna i kiosker, som den i Fjällnora, säger Anna Sander, områdeschef för avdelningen gata, park och natur.
Hur mycket man måste dra in på vet man först när den senaste snöröjningsnotan kommer.
– Något vi aldrig prutar på är säkerheten. Träd som kan falla ner eller lekplatser som behöver åtgärdas är sådant vi prioriterar. Men vi vill ju också att alla parker och friluftsområden ska vara trivsamma, så det är tråkigt om vi måste tumma på det, säger Anna Sander.
Anna Sander och hennes medarbetare kommer om några veckor att lämna över en lista till politikerna med förslag på sparåtgärder. Sedan blir det politikernas uppgift att prioritera. Rafael Waters säger att det kommer att bli svårt.
– Vi vill ju såklart inte att det ska märkas alls att vi måste spara. Men det kommer det att göra.