Snön är miljöfarligt avfall
Den snö som skrapas bort från våra gator och trottoarer får inte dumpas var som helst. Hanteringen av snön, som fyllt Uppsalas tippar till bredden, klassas som miljöfarlig verksamhet i stadsmiljö.
Foto: Rolf Hamilton
- Enligt de tidigare tester som gjorts på snön är den inte särskilt förorenad. Resultaten har visat på låga halter av metaller i enlighet med de nivåer som brukar finnas i sjöar och vattendrag. De nästa proverna på snön tas när den börjar smälta till våren, säger Edit Eriksson, miljöinspektör på Uppsala kommun.
I Stockholm har snöröjarna nu fått dispens av Naturvårdsverket för att tömma den ihopsamlade snön i Strömmen, och i vissa fall tvingas man åka ända till Enköping för att dumpa den vita varan när de ordinarie avstjälningsplatserna är fulla till brädden. Men läget i Uppsala ska än så länge vara under kontroll, enligt Jan-Olof Hasselborn på gatu- och trafikkontoret.
- Vi har klarat oss relativt väl trots de stora snömängderna och gör bedömningen att utrymmet kommer att räcka. Det är mycket tack vare att vi öppnade en ny tippanläggning i Lurbo i somras, annars hade det varit betydligt värre, säger han.
Förutom till Lurbotippen fraktas snömassorna till anläggningen vid Österleden i Nyby. Båda tipparna är öppna för allmänheten.
Jan-Olof Hasselborn uppskattar att kommunens personal fraktar undan runt 1250 kubikmeter snö - i timmen. På plats finns numera bandvagnar som packar snön på höjden för att bereda plats för ännu mer.
- Med snöslungor och följetraktorer ligger vi just nu på en kostnad på cirka 6500 kronor per timme för det här arbetet, uppskattar han.
Redan i år har snön kostat något mindre än tio miljoner kronor att hantera för kommunen, och om snön fortsätter att falla riskerar denna vinter att bli den dyraste någonsin för den kommunala snöröjningen.
Hur mycket mer snö klarar ni av ekonomiskt?
- Vi har inte något budgettak när det gäller att få bort snön och sanda vägarna, det får kosta vad det kosta vill. Säkerheten på vägar och cykelvägar är viktigare än allt annat, säger Jan-Olof Hasselborn som hoppas på att februari - normalt årets torraste månad - följer sitt vanliga mönster.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!