Snökaos kostar 700 000 kronor
100 plogmaskinister och 700 000 kronor behövdes för att reda ut fredagens snökaos i Uppsala.
Tidigt på fredagsmorgonen fick jourhavande arbetsledare i snöröjningsgruppen sätta sig och ringa in snöröjare. Var sjätte timme, dygnet runt, får han eller hon in väderrapporter från SMHI. När snödjupet överstiger fyra centimeter på Uppsalas cykelvägar eller risk för halka finns är det dags att sätta i gång snöröjningsapparaten.
Uppsala är uppdelat i sammanlagt 29 plogningsdistrikt: 8 plogdistrikt för huvudleder, 16 plogdistrikt för bostadsgator och 5 cykeldistrikt. Utöver dessa tillkommer skolor och förskolor.
Snöröjningsarbetet påbörjas från stadens mitt och rör sig sedan utåt kanterna. Kungsgatan, Strandbodkilen, Sysslomansgatan och Luthagen i stort är några viktiga startpunkter. Gatorna måste vara körbara redan på morgonen så att Uppsalaborna kan ta sig till jobb och skola.
700 000 kronor
På fredagen arbetade cirka tio personer med sandning och saltning. Framåt lunch hade snödjupet ökat till cirka 8 centimeter och antalet snöröjare till cirka 25. Under sena eftermiddagen satte det riktiga plogningsarbetet i gång. Då var sammanlagt 100 plogmaskinister i arbete. Av dessa är 25 är anställda av kommunen, resten är olika typer av entreprenörer, till exempel extraknäckande bönder.
— Tidigt på dagen sandar och saltar vi mest, det är för mycket trafik för att kunna utföra något vettigt plogningsarbete, säger Åke Westling.
Totalt kostar snöröjningen under dygnet cirka 700 000 kronor. Hur mycket snö som plogades bort från Uppsalas gator under fredagen går inte att uppskatta.
— Volymen varierar så mycket beroende på snöns konsistens, om det är torr eller blöt snö som fallit, säger Åke Westling.
Snön som plogas bort samlas först i en fåra i mitten av vägen. Där snöplogen har farit fram följer sedan en snöslunga som för ihop snön till vallar vid vägkanten. Där får den ligga tills den tinar bort. Om vallarna skymmer sikten forslas den bort till den kommunala snötippen i Librobäck. I andra delar av landet tippas snön ner i sjöar och vattendrag, men inte i Uppsala.
— Miljökontoret vill inte att vi tippar i Fyrisån. Snön innehåller för mycket skräppartiklar, det är enklare att ta hand om dem på en tipp, säger Åke Westling.
Plogningsfordon
Uppsalas gator röjdes under fredagen av:
3 Väghyvlar
15 Hjullastar
15 Lastbilar
20 Lantbrukstraktorer
Okänt antal snöskyfflar
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!