Snöhög dränker skog

Skogen vid Linnéstigen i Nyby är översvämmad. Kommunens snöhög från i vintras har förvandlat både gångstigar och rastplatser till ensliga sjöar.– Jag skulle kalla det för katastrof, säger Leif Anderzén.

Naturområdet vid Nyby håller på att bli ett träskoråde. Leif Anderze´n och Kikki Widlund med hunden Willma visar runt.

Naturområdet vid Nyby håller på att bli ett träskoråde. Leif Anderze´n och Kikki Widlund med hunden Willma visar runt.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2010-06-18 06:36

När snön vräkte ner som mest i vintras skyfflades stora mängder till Nyby och bildade ett enormt snöberg. I dag är det vita berget en gigantisk hög av grus och skräp som sakta med säkert töar bort, vilket fått stora skogsområden att dränkas i vatten.
– Vi har full förståelse för att kommunen måste forsla snön någonstans, men skogen är ju helt förstörd, säger Leif Anderzén, som gått i skogen i över 30 år.

Kristina Widlund som också rör sig i området dagligen tillsammans med hunden Wilma instämmer.
– Det är otroligt ledsamt. Vi är flera som går här varje dag men nu är det inte lika många, säger hon.
För de gående som använder rullatorer är det numera så gott som omöjligt att ta sig fram utmed stigarna. Men även för dem utan gånghjälpmedel är det svårframkomligt och promenadskorna är sedan länge utbytta.
– Folk frågar varför vi har på oss gummistövlar när det är varmt och solen skiner, säger Leif Anderzén.

Leif Anderzén har varit i kontakt med kommunen vid ett flertal gånger under året angående översvämningarna. För några veckor sedan höjde kommunen grusnivån på delar av gångvägen vilket hjälpte för stunden. Kristina Widlund och Leif Anderzén säger dock att det bara dröjde dagar innan vattennivån åter igen sträckte sig upp till vaden. 

Jan-Olof Hasselborn är projektledare vid Uppsala kommun. För honom är översvämningarna en nyhet.
– Vad är det för översvämningar? Vi var där för några veckor sedan och grusbelade vägen. Vi fixade det fel som var då, säger han.

Förutom skogens välmående är miljögifter en oro bland dem som går i området. Både vilda och tama djur vistas och dricker av vattnet från snöhögen. Enligt Jan-Olof Hasselborn finns ingen fara för förgiftning då halterna mäts regelbundet.
– Vi var där senast i förra veckan och kollade värdet.

Men om ni var där för en vecka sedan, hur kunde ni missa översvämningarna?
– Det har väl skett en missuppfattning mellan personen som anmälde och den som var på plats. Det är svårt på sådana här platser, det är inte som att hitta rätt till Kungsgatan 4B.

Nu oroar sig Leif Anderzén och Kristina Widlund med flera över att den fortsatta värmen kommer att bidra till ännu större vattentäckta områden. Jan-Olof Hasselborn ser inga skäl till bekymmer.
– Vår bedömning är att de åtgärder vi gör räcker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om