Snerikes bygge hamnar i rätten

Det blir ett rättsligt efterspel till bygget av Södermanland-Nerikes nations uteservering, som enligt länsstyrelsen har skadat fornminnen.

Snerikes nation med den polisanmälda uteplatsen i förgrunden.

Snerikes nation med den polisanmälda uteplatsen i förgrunden.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2013-08-14 08:01

Enligt arkeologer skadade arbetet fornlämningar i stadskärnan, något som nu leder till åtal i tingsrätten.
Arbetet med Södermanland-Nerikes nations nya uteplats var inne i slutspurten våren 2012, när bland annat en arkeolog på Upplandsmuseet upptäckte att schakt- och grävarbetena utfördes utan länsstyrelsens tillstånd – mitt på den plats där lämningarna från kärnan i det medeltida Uppsala finns.

Länsstyrelsen gjorde då en åtalsanmälan till åklagare, som nu beslutat att väcka åtal för fornminnesbrott för arbetena under två tidpunkter i fjol. Som fastighetsansvarig är det nationens intendent Peter Forsgren som åtalats rent formellt.
– Det är inget snack om att vi gjort fel när vi grävde för uteplatsen, det står vi för. Men vi blev ganska chockade av detta. Hade det handlat om fyra till fem meters djup hade det varit en annan sak, nu var det så pass ytliga arbeten på en plats där det dessutom tidigare legat ett hus, säger han.

Enligt Peter Forsgren har nationen haft en dialog med kommunen och inte fått några tydliga signaler om att de mer marknära arbetena krävde tillstånd.
Men enligt ansvariga på länsstyrelsens kulturmiljöenhet kan de knappast ha varit några tveksamheter om vad som gällde, inte minst efter påpekanden från experter vid tidigare byggarbeten på platsen. I sin åtalsanmälan hävdar länsstyrelsen att en ”del av Uppsalas dolda historia för alltid utraderats”.
– Så vitt man vet ligger den här platsen bara ett tjugotal meter från den gamla biskopsborgens ena torn, och vissa lämningar i Uppsalas stadslager ligger ytligt. Alla grävarbeten är därför tillståndspliktiga och kan kräva en arkeologisk undersökning, förklarar Lennart Swanström, handläggare i fornminnesfrågor.

Han arbetar med en handfull ärenden om fornminnesbrott varje år, men det är mycket sällan det leder till åtal, säger han. Det intygas av åklagaren i målet, Johan Strömbäck.
– Det förekommer en del sådana här fall, men det är vanligare att det slutar med en företagsbot mot någon entreprenör eller byggföretag. Problemet är att det ofta handlar om svårutredda ärenden där det kan vara knivigt att slå fast vem som orsakat skadorna, säger han.
Vid en fällande dom nu kommer det bli fråga om ett bötesstraff. Peter Forsgren tillstår att det handlar om en pinsam historia.
– Nu är det som det är, men det viktigaste för oss är att vi inte gjort detta med uppsåt. Vårdslöshet är också straffbart, men det är inte vår ambition att göra något olagligt.

Kulturlager från tidig medeltid
Uppsala län är en av de fornlämningstätaste delarna i landet. I stora delar av innerstaden i Uppsala finns kulturlager från tidig medeltid – då Uppsala började etableras i sitt nuvarande läge efter kyrkosätets flytt från Gamla Uppsala – och framåt. Inom ett område i centrum som har avgränsats av Riksantikvarieämbetet kräver därför alla markingrepp ett särskilt tillstånd från länsstyrelsen enligt lag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!