Snerikes anmält för hög ljudvolym

Ljudnivån på Snerikes nation under valborgsfirandet var för hög. Det hävdar en 22-årig student som polisanmält nationen efter bestående problem med tinnitussymtom.

Uppsala2012-06-04 08:58

22-åringen besökte Södermanlands-Nerikes nation under valborgsfirandet. Ett liveband spelade på eftermiddagen och ljudnivån var hög. För hög, enligt 22-åringen som hamnade alldeles intill scenen.

– I stället för att avlasta ljudet mellan fler högtalare gick allt ljud ut ifrån scenen. Jag har nog aldrig hört ett så högt ljud som det var där och jag stod kvar i runt en halvtimme. Det är något jag ångrat efteråt, säger 22-åringen.

Sedan konserten går han omkring med ett ständigt tjutande i öronen. För UNT beskriver han både ett ljud som kan liknas vid pipet från en tjock-tv, och ett entonigt ljud i vänster öra.

– Det är en låg ton som påminner om ljudet när man lyfter telefonluren.

22-åringen har besökt läkare och fått en ny tid i mitten av juni. Han vågar inte hoppas på att ljudet försvinner. Oavsett det vill han att arrangörer tänker på att inte spela för högt.

– Jag är inte ute efter att sätta dit någon. Jag har ju ett personligt ansvar. Men en viktig del i problemet är att arrangörer inte tänker på när och hur farorna uppstår. De borde ha sänkt volymen vid enskilda ljudkällor och se till att folk fick öronproppar vid inträdet. Det fanns ingen medvetenhet. Ljudteknikern höll på och sänkte och höjde hela tiden, det kändes som att han inte hade koll.

22-åringen är övertygad om att ljudnivån låg betydligt högre än de 100 decibel som är tillåtna vid utomhuskonserter.

Sedan problemen uppstod har han tvingats ta sömnmedel för att sova. Om dagarna har han radion på för att tänka på annat än tjutandet i öronen. Men att studera har blivit svårt.

– I natt försökte jag sova utan sömntabletter men det blev ingen djupsömn då.

Helge Rask Andersen, professor vid öronkliniken på Akademiska sjukhuset, säger att ljudvolymen vid konserter allmänt innehåller större risker än vad folk är medvetna om.

– Det är alldeles för höga ljudnivåer och disciplinen är dålig bland arrangörer. Det är olagligt att spela för höga ljudnivåer men det är ingen som tänker på det eller kontrollerar det.

Han välkomnar att det nu diskuteras en allmän sänkning, från 100 till 97 decibel av den tillåtna genomsnittsnivån under mätperioden.

– Människor är olika känsliga. Man kan få en permanent skada och tinnitus kan uppstå som det enda symtomet.

Det är arrangören som är ansvarig för ljudnivån och som ska se till att arrangemanget inte utgör en risk för enskilda, menar Helge Rask Andersen. Han tycker att samhället måste ta mer ansvar för ljudnivåerna.

– Ut och kontrollera! Det borde finnas hörselpoliser. Ofta beror det på ljudteknikern. Sedan finns det artister som tycker att nu vräker vi på.

Ella Stensson, första kurator vid Snerikes, säger till UNT att det fanns öronproppar att tillgå under konserten. Efter kontakt med ljudfirman säger hon att de höll sig under den tillåtna ljudnivån.

– Vi beklagar det som har hänt. Vi litar på dem vi anställer för ljudet. Besökarna har ju dessutom frivilligt kommit till konserten.

Polisen har avskrivit utredningen med motiveringen att det inte går att styrka brott.

22-åringen vågar inte hoppas på att öronproblemen ska gå över. Läkarna ger inga löften.

– Jag hoppas att det blir något som jag hör bara när jag lyssnar efter, men att det inte kommer att styra mitt liv. Just nu har jag väldigt svårt att leva ett normalt liv.

Det är miljökontoret i Uppsala kommun som ansvarar för kontroller av ljudnivåer, men under valborg utfördes inga kontroller. Handläggaren Theodoros Kotsinas säger att det beror på att man från tidigare mätningar tycker att nationerna skärpt sig. Men efter att själv ha hört höga ljudnivåer nere i centrum under valborgsfirandet blir det annorlunda nästa år, säger han.

– Vi kommer absolut att göra mätningar.

Fakta Tinnitus

15 procent är drabbade

Tinnitus beskrivs som upplevelsen av ett ljud som inte kommer från någon yttre källa. Det kan låta som ett pip, tjut, sus, brummande eller fräsande.

Tinnnitus beskrivs inte som en sjukdom i sig utan som ett tecken på att något är fel i hörselsystemet. Felet kan bland annat ha orsakats av starka ljud, åldersförändringar och infektioner i hörselsystemet.

Ungefär 15 procent av svenska folket har besvärande tinnitus i olika grad. Mer än 100 000 har, enligt HRF, så svår tinnitus att hela livssituationen påverkas.

Källa: Akademiska sjukhuset/Hörselskadades riksförbund

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om