Den nya rapporten från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, bygger på enkäter där 7 450 niondeklassare i landet har svarat på frågor om brott de själva utfört eller utsatts för. Undersökningen har genomförts vartannat år sedan 1995.
- Det är inte ovanligt att ungdomar i den här åldern begår brott någon gång. Men det finns ett stort mörkertal när man tittar på brottsstatistiken. Det är ett litet antal brott som kommer till polisens kännedom, säger Felipe Estrada, chef för forsknings- och utvecklingsenheten vid BRÅ.
Mest flickor
Roger Käck, undersökningsledare för Uppsalapolisens ungdomsenhet, ser en ökning av antalet polisanmälda snatterier och stölder bland minderåriga barn.
- Vi får in ett stort inflöde på snatterier.
Framför allt ser Uppsalapolisen en ökning av snatterier bland 12-15-åringar.
- Vi har nog en fyra fem sådana anmälningar i veckan, säger Roger Käck.
Anmälningarna gäller i första hand flickor.
- Flickorna stjäl smink och glitter. Småkillar stjäl godis.
Eftersom barnen inte är straffmyndiga går ärendena vidare till socialtjänsten i Uppsala kommun. Som UNT tidigare berättat har socialtjänsten haft svårt att hinna med annat än akuta ärenden som våld och missbruk i familjer.
Men Roger Käck tycker att själva anmälan brukar ha effekt på de barn som avslöjas i butikerna. De dyker sällan upp på nytt i en polisanmälan.
- Det är nyttigt att ertappas.
BRÅ:s undersökning bekräftar att stöldbrott är vanliga bland minderåriga. Men även om närmare hälften uppger att de begått ett stöldbrott det senaste året, är det faktiskt en minskning med drygt 23 procent sedan 1995.
Färre ungdomar begår brott
- Det viktiga är att ungdomsbrottsligheten inte ökar. Tvärtom verkar vi ha en utveckling där färre ungdomar begår brott, säger Felipe Estrada.
Han tycker att det finns skäl att gå vidare med undersökningen och studera skillnader mellan niondeklassare i landet.
- Skiljer sig utvecklingen i mindre och stora städer? Det skulle vara intressant att titta på.
FAKTA
Sex procent av ungdomarna i BRÅ:s enkät uppger att de slagit någon så att personen behövt sjukvård. Det vanligaste brottet är att man stulit något, oftast i skolan eller i en affär. Ungefär en tredjedel uppger att de sysslat med
skadegörelse i någon form. Det är en minskning mot 1995 då 45 procent uppgav att de ägnat sig åt skadegörelse.
Flickor och pojkar begår i stort sett samma typer av brott, men pojkar står för en större del av våldsbrotten och de grövre stöldbrotten.
BRÅ:s undersökning gjordes bland slumpvis utvalda niondeklassare, bland annat i Uppsala.
Läs mer i UNT: "Vi försöker få dem som snattar att sluta"