Snatt & Straff

Att snatta är ett av de vanligaste ungdomsbrotten och varje år blir tusentals ungdomar polisanmälda för snatteri. Vad händer egentligen när man åker fast? ...

Foto: Stina Olofsson

Uppsala2008-04-14 17:02
Under en längre tid har snatteri varit ett av de vanligaste brotten bland ungdomar. I en enkätundersökning från Brottsförebyggande rådet (Brå) uppger var fjärde niondeklassare att den har stulit från en affär under det senaste året och förra året dömdes över 4 000 ungdomar i Sverige för snatteri. Snatteri är ett av få brott som är lika vanligt bland tjejer som bland killar. Gränsen för snatteri är 800 kronor, om det stulna föremålets värde överstiger 800 kronor räknas det som stöld. Straffet för att ha snattat är oftast böter.
Forumet om snatteri är ett av de mest välbesökta på Kaktus hemsida och många undrar vad som egentligen menas med "prick i registret".
- Det finns inget som heter prick i registret. Vi säger i stället: hon är i brottsregistret, säger Eva Glans, polis i Uppsala.

I brottsregistret, även kallat belastningsregistret eller straffregistret, hamnar du när du har blivit dömd för något brott. Efter att du blivit dömd för ett brott antecknas det i registret.
Men det kommer inte finnas där för alltid.
- Bötesbrott gallras bort efter fem år, medan större straff som fängelsebrott försvinner först efter 10 år, säger Eva Glans.
Så länge man inte begår nya brott vill säga, alla anmärkningar finns kvar tills den sista har försvunnit. Det sägs att man inte får komma in i USA, gå vissa utbildningar och få sitt körkortstillstånd indraget om man finns med i brottsregistret. Vi frågar Christer Nordström som är pressansvarig på Uppsalapolisen vad det här med "prick i registret" egentligen innebär för ens framtid.

Enligt honom ska ett enstaka mindre brott, till exempel snatteri, inte ha någon större betydelse för framtida planer på resor, utbildningar och studier.
- När man söker till exempel polisskolan görs en prövning i varje enskilt fall och där har ett mindre brott man begick för några år sedan ingen större betydelse. Men chanserna att komma in minskas ju avsevärt om du är dömd för ett våldsbrott eller ett riktigt grovt brott, säger han.
Vem som helst kan inte kräva ett utdrag för någon annan i belastningsregistret, men vissa myndigheter och man själv kan be om en kopia från det.
Om man får böter för någon mindre trafikförseelse, till exempel cykla utan lyse, hamnar det inte i brottsregistret utan i ett särskilt register för trafikförseelser.




FAKTA Det här händer sedan


När du blir 15 år är du straffmyndig, vilket innebär att du polisanmäls och kan straffas för brott du begår. Är du under 15 år går ärendet till socialtjänsten.

Om man ertappas med att snatta i en affär kan personalen antingen själva skriva en rapport och polisanmälan om vad som hänt som de själva skickar till polisen.

Efter det blir man kallad till förhör av polisen och är man under 18 år kontaktas även föräldrarna. Förhöret sker på polishuset eller över telefon och ibland är föräldrar och företrädare för socialtjänsten med på det. Man kan också bli förhörd direkt i anslutning till snatteriet om butikspersonalen hämtar dit polisen.

Efter förhöret (förundersökningen) ska åklagaren fatta beslut om vad som händer sedan. Om åklagaren anser att man är skyldig väcks det åtal som innebär att det blir rättegång i tingsrätten.

Om man erkänner brottet kan åklagaren också välja att ge strafföreläggande eller åtalsunderlåtelse. Strafföreläggande innebär att åklagaren ger en böter direkt utan att ärendet går till domstol och åtalsunderlåtelse betyder att åklagaren bestämmer att man är skyldig men varken låter ärendet gå vidare till domstol eller utfärdar böter. Man kan se det som en varning. I alla fall syns brottet i belastningsregistret men regeringen har nyligen beslutat att uppgifter om åtalsunderlåtelse ska försvinna ur registren efter tre år.

Källa: Brottsförebyggande Rådet, polisen
FRÅGA OCH SVAR OM "PRICK I REGISTRET"



Med prick i registret får jag aldrig åka till USA?
Att finnas med i belastningsregistret kan vara ett hinder för att få resa till länder som USA, men det gäller i första hand om man blivit dömd för vissa typer av grövre brott som till exempel narkotikabrott.

Med prick i registret får jag inte ta körkort?
Länsstyrelsen tar hänsyn till ens belastningsregister när de ska utfärda körkortstillstånd och kan i vissa fall välja att skjuta upp ens tillstånd om man har anmärkningar.

Med prick i registret får jag inte plugga eller jobba med vad jag vill?
Vissa så kallade säkerhetsklassade jobb kräver att arbetsgivaren kontrollerar den anställde i belastningsregistret, och en del arbetsgivare ber att få se utdrag ur registret innan man anställs. Det sista gäller till exempel förskolan där man behöver visa att man inte blivit dömd för övergrepp mot barn eller liknande. I alla fall där man tar hjälp av registret för att avgöra folks lämplighet tar man hänsyn till vilken typ av brott man begått och hur många gånger man blivit dömd.

En prick i registret finns med mig hela livet?
Nej, anmärkningar i belastningsregistret försvinner efter 5 eller 10 år beroende på vilken typ av brott man begått och vilket straff man fått. Snatteri tillhör de brott som försvinner tidigast. Men det förutsätter att man inte begår fler brott eftersom alla anmärkningar finns kvar tills den sista försvunnit.

Källa: Joachim Gyllencreutz, kammaråklagare i Uppsala
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om