Snart ska energideklarationen vara klar
Alla som äger flerbostadshus eller kontorslokaler ska ha gjort en energideklaration innan årsskiftet. Men få kommer att hinna. Runt om i länet ligger byggnadsägarna långt efter tidsschemat.
En energideklaration går till så att ägaren till byggnaden kontaktar ett ackrediterat företag som har certifierade besiktningsmän. Företaget som gör besiktningen skickar sedan uppgifterna till Boverkets centrala register.
Den stora stötestenen har hittills varit bristen på besiktningsmän. I Uppsala län fanns i januari 2008 två ackrediterade företag. I dag finns det elva, tio av dem i Uppsala.
- Det finns inte en chans att alla som ska ha lämnat in till årsskiftet kommer att hinna göra det, säger Jan Lemming, energirådgivare i Uppsala och Knivsta.
Det är kommunerna som har tillsynen och har rätt att utdöma viten om man inte får in deklarationen i rätt tid. Detta gäller flerbostadshus, lokaler och specialbyggnader som sjukhus och skolor. Men byggnadsnämnden i Uppsala kommer inte att utdöma viten till dem som inte hinner lämna sin deklaration. Byggnadsägaren måste dock visa att arbetet med deklarationen har startat och dessutom kunna redovisa en tidsplan.
På Boverket håller man med om att tiden varit kort.
- När lagen antogs fanns inga energiexperter redo, de behövde utbildas inte bara när det gäller energianvändning utan även när det gäller inomhusmiljö, säger Ingemar Lönnbom, pressinformatör vid Boverket.
Det dröjde också innan systemet kom i gång. När lagen antogs i oktober 2006 var inte alla detaljer för tillämpningen av lagen klara och de som ville komma i gång snabbt fick vänta.
Thomas Meldén på Swedac, som sköter ackrediteringen av företagen, säger att man räknar med att 50 000, 14 procent, av landets 350 000 byggnader som ska vara energideklarerade till årsskiftet, kommer att vara det.
I Uppsala län ligger Uppsala kommun bäst till i andra halvan av november med 24 procent av alla byggnader energideklarerade. I övriga kommuner i länet hade endast mellan en och åtta procent av byggnaderna energideklarerats vid den tidpunkten.
I Tierp är drygt fem procent av byggnaderna deklarerade.
- Det viktiga är att man kommit in med en beställning av besiktning före årsskiftet. Har man gjort det blir det inget vite, säger Wiltrud Neumann, energirådgivare vid Tierps kommun.
Allra sämst till ligger Knivsta. Där var bara två av 224 byggnader energideklarerade i november, mindre än en procent.
- Det har varit lite oklarheter om hur man ska tolka Boverkets direktiv. När det gäller kommunens egna byggnader, skolor, förskolor, brandstationen med mera har jag beställt besiktning. Det rör sig om 25-30 byggnader, säger Folke Boström, fastighetschef i Knivsta kommun.
För småhusägare gäller från årsskiftet att villor som byggs, säljs eller hyrs ut ska vara energideklarerade. Den villaägare som inte ska sälja behöver alltså inte göra någon energideklaration. Villaägare berörs inte heller av kommunens tillsynsansvar.
Jan Lemming tror att energideklarationen uppfattas som positiv av de flesta.
- Jag tror att de flesta inser att det finns pengar att tjäna, då man genom besiktningen får reda på vilken potential byggnaden har när det gäller energianvändningen, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!