Den 15 april är sista dagen som det är tillåtet att ha dubbdäck på bilen. Men skulle vädergudarna få för sig att skicka en sista släng vinter över landet eller om du har en skidresa inbokad över påsk så kan dubben sitta kvar.
Regeln om dubbdäcksförbud är flexibel, då Sverige som bekant är ett avlångt land med stora skillnader i väder och temperatur mellan norr och söder. I år infaller skärtorsdagen den 17 april och normalt brukar polisen vara ganska tolerant vid däckkontroller den 15 april när påsken infaller senare.
Men Mats Östman, chef vid Uppsalapolisens trafikavdelning, ser helst odubbade däck på vägarna året om och höjer ett varningens finger.
– Vintern har varit väldigt mild, så det är inte så många platser i landet där det fortfarande är vinterväglag, säger Mats Östman
En tur norrut är ingen garant för att dubbdäcken undkommer vid en vägkontroll.
– Då får man förklara sig. Men många använder sig av det som en undanflykt och har egentligen ingen intention att åka till fjällen. Och det har hänt att vi har ringt upp till Kiruna eller var de nu ska, och fått reda på att det är barmark där, säger Mats Östman.
Är det här ett stort problem?
– Inte generellt. Men det finns personer som använder att de ska till fjällen som en undanflykt. Det kan vi inte motbevisa alla gånger, men man känner igen lögnen.
När dubbdäck kör på barmark nöter dubben mot asfalten och partiklar rivs upp från beläggningen. Det är skadligt både för miljön och hälsan.
– Många säger att det är en trafiksäkerhetshöjande åtgård att ha dubbdäck. Ja, det är det när det är blankis på vägen. Men som vädret är nu så sliter vi ner dubben ganska fort. Dubbdäck är bra när det är nytt, men efter 500 mils körning är det sämre än dubbfritt, då får dubbdäck betydligt längre stoppsträcka när det är barmark, säger Mats Östman.
– Reglerna är inte till för att jävlas. De finns för att det är ett problem med dubbdäck, du river upp partiklar och miljön blir sämre.