Snart prövar AD fallet med avskedad präst

Den 14 september startar en rättegång i Arbetsdomstolen mellan Svenska kyrkan och prästen Mats Jonsson från Stenhagen. Kyrkan anser att han struntat i rutiner och agerat för egensinnigt. Enligt Mats Jonsson är anklagelserna grundlösa.

Uppsala2005-09-07 00:00
Mats Jonsson är en av Uppsalas mest omskrivna präster. Dels för den stora uppskattning han fått från församlingsmedlemmarna, dels för sin långdragna konflikt med sin arbetsgivare.
När han för två år sedan blev uppsagd från sin tjänst i Stenhagen skrev närmare 2 000 personer under protestlistor men kyrkan stod på sig. I januari i år gick kyrkan vidare och avskedade Mats Jonsson.
—Vad jag vet är det enda gången vi avskedat en präst, säger Martin Garlöv vid Uppsala kyrkliga samfällighet.
Den paradoxala situationen har alltså uppstått att en av de präster i Uppsala som rönt mest uppskattning är en av ytterst få som fått sparken.

Kräver jobbet åter
Avskedande är den mest kraftfulla åtgärd en arbetsgivare kan ta till och fackförbundet Sktf kräver att Mats Jonsson får jobbet tillbaka. Vad är det då han anklagas för?
Av handlingarna i Arbetsdomstolen framgår att den utlösande faktorn för uppsägningen är att Mats Jonsson vid ett tillfälle påstås ha skrikit åt sin chef.
En återkommande kritik är att han sägs ha gått sina egna vägar och inte lytt cheferna, till exempel genom att oinbjuden ha deltagit i möten för präster.
Han ska även ha uppfattats som odemokratisk av underställda samt upprepade gånger ha misskött sina kontakter vid begravningar och vigslar.

"Felaktig kritik"
Mats Jonsson hävdar att det rör sig om ett fåtal tillfällen då han varit sen med kontakterna. Han anser att kritiken är felaktig även när det gäller övriga frågor.
I flera fall har kyrkan fört fram flera anklagelser som man sedan tvingats dra tillbaka.
Uppsägningen motiverades bland annat med att Mats Jonsson framfört hot mot kyrkorådets ordförande men sedan hon meddelat att detta inte stämde togs punkten bort.

Åtalspunkter stryks
I en förberedande förhandling i Arbetsdomstolen under våren har kyrkan begärt att ytterligare sex av de tolv anklagelser som låg till grund för uppsägningen av Mats Jonsson skulle strykas.
—Vi kunde inte bevisa dem, uppger Roger Gåvsten, jurist vid Svenska kyrkans församlingsförbund.
En fråga i målet handlar om att Mats Jonsson på eget bevåg besökt skolor i Gränby och pratat med ungdomar på en skoldans. Kyrkans kritik går ut på han helt enkelt inte haft något på skolorna att göra.
—Vi tycker det är bra med vuxennärvaro vid skoldanser, för vår del har det varit positivt att Mats Jonsson varit här, säger Tomas Söderberg, biträdande rektor vid Gränbyskolan.
Han ska även olovandes ha beställt tidskrifter som kyrkan fått betala.
—Jag har meddelat kyrkan att Mats Jonsson inte gjort fel. Det var kommunen som skulle betala tidskrifterna men tydligen hamnade någon faktura fel, säger Ulf Lundström vid Uppsala kommun.

"Omdömeslös"
Under våren har kyrkan fått fram nya uppgifter som sägs visa att Mats Jonsson är "omdömeslös och helt gränslös".
Det påstås bland annat att han:
+ vid en andakt för 13-15-åringar i slutet av 1980-talet kastat en psalmbok på ett barn som fnissat.
+ på ett konfirmationsläger i slutet av 1980-talet kastat ner en pojke på marken och slagit honom i ansiktet.
+ någon gång i början av 1990-talet kört rally med åtta barn i bilen samt låtit ungdomar köra hans bil på isigt underlag.
—En gång kastade jag ett sånghäfte mot en flicka som störde en sammankomst. Resten är påhitt från kyrkans sida, säger Mats Jonsson.

Vaga påståenden
Sktf hävdar att påståendena är för vaga och alltför gamla för att ha någon relevans.
I en annan inlaga påstås att Mats Jonsson sex år tidigare sparkat eller knäat en flicka. Senare har kyrkan ändrat det till en pojke.
—Jag har ingen aning om vad de avser, säger Mats Jonsson.
Kyrkans jurist Roger Gåvsten säger att händelserna visserligen ligger långt tillbaka i tiden men framhåller att det rör sig om allvarliga anklagelser.
Dom meddelas cirka sex veckor efter rättegången.

Läs mer i UNT: Specialgranskning av kyrkans arbetsmiljö
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om