Känslan av ensamhet ökar med stigande ålder och är som vanligast bland dem över 80 år, berättar André Wedin. Man kan till exempel ha förlorat en livskamrat eller vänner.
– Ensamhet och psykisk ohälsa går ofta hand i hand, särskilt hos äldre, där en tiondel upplever ofrivillig ensamhet.
Mind är en ideell organisation som har funnits sedan 1930-talet. De driver flera stödlinjer för människor som mår dåligt. Mind har i dag över 800 volontärer – 20 i Uppsala – och de tog emot 90 000 samtal 2023. Samtalen kan handla om alltifrån självmordstankar till depression, ångest, ensamhet och oro, antingen för egen del eller någon anhörig.
– En stor del av samtalen handlar om relationer – till vänner, familj eller partner, säger André Wedin och lägger till:
– Vi har, året om, ett högt tryck på alla våra linjer, så behovet av att bli fler som svarar på samtalen är alltid stort.
Yngre hör av sig mer under höst, vinter och vår och de pratar ofta om skolan.
– Nästan 60 procent av de som svarar på Minds enkät efter ett samtal rapporterar att de mår bättre efter att ha pratat med en volontär.
Mind samarbetar sedan nyligen med Waynes Coffee i en kampanj för att bryta tystnaden kring psykisk ohälsa. Tanken är att uppmuntra folk till djupare samtal, något de kallar "varmprat" – samtal som går bortom det vardagliga kallpratet.
– I Sverige har vi en stark fikatradition, och dessa stunder kan användas för djupare samtal. Varmprat i stället för kallprat, säger Alistair Burrows, vd för Waynes Coffee.
Till sin hjälp har fikaunderna så kallade varmpratskort – kort fyllda med frågor som kan öppna upp samtal. André Wedin drar fram ett kort och läser högt: "Vad är det finaste någon har sagt till dig?"
– När barnen säger "pappa, jag älskar dig". Då hugger det till lite, svarar Alistair Burrows.
Hans ansikte lyser upp och ögonen blir lite blanka, något som André Wedin lyfter fram.
– Det är just sådana samtal som vi vill skapa, där människor får en chans att öppna upp och dela viktiga ögonblick med varandra.