Snart kan du ta ut kontanter från plusgirot - i vissa butiker

I maj ska det bli möjligt att ta ut pengar från plusgirot inom dagligvaruhandeln i Uppsala och andra delar av landet.

Uppsala2007-03-28 00:01
Nordea lanserar systemet och flera mindre kedjor har redan anslutit sig. Men matjätten Ica säger nej. Axfood passar. Coop hoppas ha ett avtal klart i tid.
I dag måste den som får ett utbetalningskort via plusgirot antingen gå till banken eller till Svensk Kassaservice för att få ut sina pengar. Genom ett samarbete med företaget Kuponginlösen hoppas Nordea nå fler kunder och öka servicen. Kuponginlösen hanterar redan i dag kupongerbjudanden i cirka 8000 dagligvarubutiker.
- Kunderna kan få pengar direkt i handen och systemet blir billigare. Kassaservice tar i dag 35 kronor för att göra en utbetalning. I butik kommer det att kosta tio. Vi kan bredda vår verksamhet, det är vår vinst, säger Torbjörn Jansson som jobbar med projektet vid Nordea.

Maximalt 2000 kronor ska kunden kunna få ut i kontanter. Dessutom ska det gå att handla för upp till 2 500 kronor. Det innebär att utbetalningar på upp till 4 500 kronor blir möjligt i butik. Mellan 25 och 30 miljarder kronor betalas ut via plusgirot varje år. Två tredjedelar är på belopp under 2000 kronor, så hanteringen kan bli omfattande.
I maj ska systemet "rullas ut". Torbjörn Jansson lovar bred täckning över hela landet. Vilka som ska vara med vill varken Nordea eller Kuponginlösen berätta i dag.

En rundringning som UNT gjort visar dock att Pressbyrån och 7-eleven med totalt 400 butiker kommer att vara med från start. Bergendahlsgruppen likaså. Med Ica som har hälften av dagligvarumarknaden säger nej. Kunderna får betala en avgift på tio kronor och det accepterar inte Ica. Axfood avvaktar vad som ska hända när Svensk Kassaservice lägger ned. Dessutom tycker Axfood att säkerheten kring hanteringen är oklar.
- Det handlar bland annat om vem som har ansvaret om en butik utsätts för ett bedrägeri. Vi bygger just nu om för att hantera chipskort i våra kassor. Att börja med den här formen av utbetalningar i det läget känns inte som ett steg mot ökad säkerhet, säger Ingmar Kroon presschef på Axfood.
Coop för dock förhandlingar med Kuponginlösen.
- Vi är positiva till idén. Det kan locka fler kunder till våra butiker. Men en massa saker, bland annat kring säkerheten, återstår att lösa innan vi kan säga ja, säger Magnus Frisk.

Enligt Torbjörn Jansson är säkerheten redan i dag i nivå med andra betalsystem. Att just plusgirot skulle vara ett problem kan han inte se.
UNT: Nära 70 procent av dagligvaruhandeln ställer sig utanför systemet i dag. Är inte det ett problem?
- ...jo, men vi räknar att ha mellan 1 000 och 1 500 inköpsställen med redan vid årets slut. På sikt kommer det att bli betydligt fler, säger han.
Från postgiro till plusgiro

1925: Postgirot startar som en del av Postsparbanken. Syftet är att öka effektiviteten i betalsystemet via kontantlösa betalningar. Postgirot får ett snabbt genomslag. Redan första året öppnas över 5 000 konton.
1938: Postgirot når 100 000 konton
1981: 1 000 000 konton.
1999: Riksdagen ger Posten rätt att sälja postgirot. Nordea köper det två år senare.
2005: Postgirot byter namn till plusgirot
2007: För att öka effektiviteten inför Nordea utbetalning i butik.

Källa: Plusgirot
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om