Att stadsodling är något som tilltalar Uppsalaborna var mera uppenbart vid bordet där broschyrer om vad det innebär samt påsar med pumpafrön delades ut än vid den formella invigningen av året som kommunalrådet Maria Gardfjäll (MP) förrättade framför Linnémuseet inför en fåtalig publik.
– Det är många som stannar och vill prata om stadsodling, och de är också väldigt glada över att den här satsningen sker, berättade Robert Engblom i en kort paus mellan besökare vid informationsbordet där han hade hjälp av Jessica Larsson och Sara Rydeman från stadsbyggnadsförvaltningen.
Två av de som höll med om kampanjmottot Alla kan odla var Barbro Simu och Ebba Fock. För Barbro Simu som haft växthus med tomat- och paparikaplantori fem år är odling inget nytt, och Ebba Fock skulle ta hem sin fröpåse och prova på pumpaodling i år.
Kommunens stadsodlingsår innebär att de ettåriga växter som ska planteras i rabatter, parker och pallkragar runt om i staden i år, samtliga är ätbara. 28 olika platser berörs, och i många av dem är det olika teman för ätbarheten. I blåbärsskogen är ett tema, söt choklad ett annat, te ett tredje och fjärilsfest ett fjärde.
– Stadsodlingsåret ska bjuda ätbara växter för människor, bin och fjärilar, och är ett led i att stärka och utveckla en framtidsinriktad naturvård, även inne i staden, sade Maria Gardfjäll innan hon och stadsträdgårdsmästaren Ingemar Carlsson tillsammans planterade om en rotpersiljeplanta som markering av invigningen.
310-årspresenten till Linné i Hans Odöös gestalt var det kommunala naturreservatet i Örnsätraskogen som kommunfullmäktige just beslutat om. I Örnsätraskogen går Linnés Jumkilsvandring.