Snart kan äldreboenden jämföras

Snart får invånare i länet möjlighet att jämföra kvaliteten hos den kommunala äldreomsorgen mellan kommunerna. Det blir även möjligt att jämföra äldreboenden i enskilda kommuner.

Uppsala2007-12-28 20:53
Socialstyrelsen har under året samlat in uppgifter från i stort samtliga kommuner i landet. Syftet är att ge brukare och anhöriga möjlighet att jämföra kvaliteten hos äldreomsorgen i kommuner. Med dessa utgångspunkter kan de välja ett äldreboende som stämmer överens med deras önskemål. Uppgifterna ska presenteras på en webbplats och kallas för Äldreguiden.
- Vi hoppas att kunna sjösätta den nya webbplatsen under andra halvan av februari. 2200 äldreboenden kommer att rankas i fem grupper, där ett är det sämsta betyget och fem det bästa, säger Gert Alaby, projektledare vid Socialstyrelsen.
De kriterier Socialstyrelsen tittat på är områden som brukarnas delaktighet, personaltäthet, personalens kompetens, kontinuitet i omsorgen och ledning.

Undersökningen visar att många småkommuner ofta inte verkställer biståndsbeslut och att mindre än var tredje brukare har fått delta i utformandet av en plan för hjälpen inom hemtjänst, korttidsboende och dagverksamhet. Enligt Socialstyrelsen är detta en anmärkningsvärt låg siffra.
Politiska företrädare för kommunerna i länet välkomnar Socialstyrelsens nya webbplats. Peter Nyberg (s), ordförande i utskottet Arbete och omsorg i Tierps kommun är en av dem.
- Jag tycker att det är bra, det ger transparens, men den krävs en analys av uppgifterna för att det ska vara intressanta för mig som politiker.
- För oss ger detta en koll på hur väl våra äldreboenden står sig nationellt, säger han.
Jacob Spangenberg (c), ordförande i kommunstyrelsen i Östhammar är positivt inställd till jämförelser mellan kommuner.
- Det ger oss politiker en sporre att vara tydligare i våra mål. Generellt sett är jag positiv, men det får inte bli så att man jämför äpplen och päron. Man måste bland annat ta hänsyn till hur stora kostnaderna är för äldreomsorgen i varje enskild kommun.

Även kommunstyrelsens ordförande i Heby, Carina Schön (s), anser att det är positivt att kommunerna jämförs på internet.
- Det går att se hur man har klarat sig och det är en sporre för oss. Men det är viktigt att samma saker jämförs, säger hon.
Bo Reinholdsson (kd), ordförande i vård- och servicenämnden i Enköping, anser att allt som kan förbättra informationen för äldre och anhöriga är bra. Men han höjer ett varningens finger.
- Vi har information på kommunens webbsida, men det är inte alltid lätt för äldre människor att hitta rätt och jag är inte säker på att uppgifter om äldreomsorgens kvalitet ska styras från Stockholm. Det måste framgå på vilka villkor man gör jämförelserna, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om