Snart gäller helt nya betyg för svenska studenter

Ett betygssystem med sju, fyra eller tre steg, eller bara gokänd eller inte godkänd? Det måste Sveriges universitet och högskolor ta ställning till i höst. Visionen om ett enda europeiskt system ser ut att sluta i flera varianter, även inom Sverige.

Uppsala2006-09-24 23:59
Inget av Uppsalas två universitet har bestämt sig för vilket betygssystem som ska tillämpas när den så kallade Bolognamodellen sjösätts nästa sommar. På Uppsala universitet skiljer sig betygssystemen åt mellan fakulteter och enskilda program. Till exempel har juristerna ett eget system. På Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, sätter man inte betyg alls i dag.
— Åsikterna om vilket system som är bäst går starkt i sär, och inom grupperna studenter, lärare och forskare är man inte enig. Diskussionen är livlig och engagerad, säger Ulla Myhrman, planeringschef på Uppsala universitet.

Gemensamt system
I Bolognaprocessen är ett gemensamt betygssystem centralt. Ett gemensamt system i de 45 länder som deltar i processen skulle öka studenternas rörlighet och anställningsbarhet genom att antagningen underlättas och det blir enklare för arbetsgivare att jämföra betyg från personer från olika länder.
Det tänkta gemensamma systemet är en sjugradig skala med fem godkända betyg och två underkända, det så kallade ECTS-systemet. Betygen i systemet är relativa, vilket strider mot svensk tradition där vi har målrelaterade betyg, alltså att alla, oavsett hur många de är, som uppnår vissa uppsatta mål får ett visst betyg. I ett relativt system ska betygen fördelas över gruppen.
— Och vi vill fortsätta ha målrelaterade betyg, säger Ulla Myhrman.
Lunds universitet har bestämt att inte införa ECTS-systemet, medan man på KTH och Stockholms universitet ska göra det, men då som målrelaterade betyg.
Men om inte betygssystemet kommer att vara detsamma i Sverige eller ens inom ett lärosäte, har man inte skjutit bredvid målet då?
— Jo. Jämförbarhet är ju det väsentliga i den här idén och det blir svårt i så fall. Men vi har i dag översättningsnycklar som används för att ge utländska studenter ett betyg de kan använda sig av hemma, säger Ulla Myhrman.

"Många snubbeltrådar"
Fakulteterna har just fått uppdraget att föreslå ett system som skulle passa dem bäst, sett i Bolognaprocessens ambition om ökad rörlighet. Frågan är komplicerad, säger Ulla Myhrman.
— Det finns många snubbeltrådar. Hur påverkas inlärningssituationen och studenternas samarbete av ett visst betygssystem, kommer vi värdesätta andra typer av kunskaper, hur betygsätter vi den laborativa undervisningen, och så vidare, säger Ulla Myhrman.
Men hon verkar uppskatta den process universitet befinner sig i.
— Det här är verkligen intressant och diskussionen är mycket lärorik att delta i, säger hon.

Läs mer i UNT: Reformen är efterlängtad
SLU kritiserar anslag


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!