Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg (KSA) har fått i uppdrag att bemanna tre ambulansflygbaser i Sverige; en på Arlanda, en i Umeå och en på Landvetter. KSA kommer utföra flygtransporter åt Sveriges samtliga 21 regioner, dygnet runt.
– Det här är framförallt ett nationellt uppdrag, men det finns även internationella inslag. Vi kommer utföra alltifrån organtransporter till att vårda svårt sjuka ECMO-patienter (som behöver syresättning utanför kroppen genom membran), säger Per Bondegård som är chef för luftburen intensivvård på Akademiska sjukhuset.
Bondegård beskriver satsningen som närmast unik inom svensk sjukvård. Han säger att det finns exempel på när ett par regioner gått ihop – men i ambulansflyguppdraget är alla med.
– Att man samarbetar över regiongränsen samtliga 21 regioner i en sån här stor fråga – det saknar motstycke, säger han.
Varför behövs ambulansflygvård?
– Vi har ju ett väldigt avlångt land och det är glest mellan universitetssjukhus och specialistvård. Patienter måste ibland flyttas långa avstånd och det finns det ett behov av flygtransport.
Rekryteringen av personal till ambulansflygen på Arlanda pågår. Bondegård uppger att intresset från sjukvårdspersonal varit stort.
– Vi har haft 95 sökande, varav 85 varit behöriga till 18 deltidstjänster. Utbildning kommer att ske i början av februari.
Under varje flygfärd kommer minst en IVA- eller anestesisjuksköterska att finnas ombord. Om patienten har större vårdbehov kommer det finnas ett specialteam på plats.
Tror du att behovet av att transportera covidpatienter med flyg kommer öka om smittspridningen ökar?
– Det är jättesvårt att sia om. Det bästa är ju att patienterna vårdas på rätt ställe från början, men det har ju funnit tillfällen under pandemin då det varit högre tryck på vissa sjukhus och patienter har flyttats till andra, säger Bondegård.
Två av sex flygplan som ingår i satsningen kommer att stationeras på Arlanda. En gemensam flygkoordineringscentral I Umeå ska hantera beställningar av ambulansflyg från samtliga regioner och prioritera utifrån medicinskt behov och tillgänglighet. Tanken är att planerade transporter ska ske med flera patienter i samma flygplan, så att kostnader och klimatpåverkan minskar.
Planen är att ambulansflygen ska vara i drift på Arlanda i februari nästa år.
Totalkostnaden för de sex flygplanen är 720 miljoner kronor. Den totala summan för Sveriges regioner beräknas landa på omkring 280 miljoner kronor per år för 2022, 2023 och 2024, medan kostnaden för Region Uppsala väntas bli cirka 12 miljoner kronor per år. Men summan kan ändras beroende på hur mycket vård regionerna beställer.
– Det kan verka som väldigt mycket pengar men det är en kostnad utslagen på 30 år. Men kostnaden för att hålla en vägambulans i drift är ungefär 10 miljoner i genomsnitt per år, säger Mariann Holmberg, kommunikationschef på KSA.
En farhåga när regionerna började ta över driften av ambulansflygen och privata aktörer i sin tur sade upp sina piloter var att det skulle uppstå ett glapp med brist på piloter, som UNT tidigare rapporterat.
Men så är inte fallet, utan KSA har rekryterat de runt 40 piloter som behövs, enligt Mariann Holmberg.
– Vi hade ett "exklusivt läge" i och med hur arbetsmarknaden för piloter sett ut den senaste tiden, säger hon.