Snart dags granska de som granskar medierna
Det finns inbyggt i det journalistiska psyket att misstänkliggöra och överdriva det som ser lite tveksamt ut. Det framhöll pressombudsmannen Olle Stenholm när han på torsdagen träffade politiker och tjänstemän i Uppsala.
Många granskare
Olle Stenholm var av föreläsarna under torsdagen, sedan några år tillbaka allmänhetens pressombudsman och med en lång erfarenhet av journalistiskt arbete.
Han slog omgående fast att det numera finns en rad instanser i samhället som granskar det skrivna ordet, pressombudsmannen och pressens opinionsnämnd står inte där allena.
- Det är så många att det är dags att fråga vem som ska granska de som granskar granskarna.
Här är några exempel på dem som utger sig för att granska massmedierna:
Medierna själva.
Universitetsinstitutioner.
Korporativa institutioner.
Intresserade enskilda medborgare på nätet.
PO behövs
Pressombudsmannen har till uppgift att ta till vara den enskildes intressen, att föra talan för den som anser sig illa behandlad, kanske till och med kränkt. Men det gäller endast pressen, etermedierna har en egen granskningsnämnd.
- Vi behövs, säger Olle Stenholm som berättar att han tar emot 350-400 anmälningar varje år. Men någon ekonomisk ersättning blir det aldrig, vi kan bara ge en moralisk upprättelse till den som blivit ojust behandlad.
Merparten av alla anmälningar kommer från helt vanliga okända medborgare. De flesta avskrivs. Anledningen är att det saknas grund för klander, den utpekade artikeln anses inte strida mot god publicistisk sed.
Allmänna regler
Den tidning som fälls i opinionsnämnden "klandras". Det innebär att tidningen publicerar opinionsnämndens utslag. I en del fall fungerar pressombudsmannen som medlare mellan anmälaren och tidningen.
De pressetiska reglerna som pressombudsmannen lutar sig emot är övergripande och mycket allmänt hållna. Det handlar inte om lagtext utan snarare om förmaningar som "överväg noga" och "beakta".
- Det finns ingen redaktion som rycker på axlarna efter en fällning. Jag tror att en viss god verkan har det här systemet. Det skulle i varje fall se betydligt värre ut om vi inte fanns, säger Olle Stenholm.
Speciell egenskap
Pressombudsmannen har stor förståelse för kritisk journalistik, något som inte minst politiker måsta tåla. Samtidigt vill han tillskriva journalistiken en alldeles speciell egenskap: "Det finns inbyggt i det journalistiska psyket att misstänkliggöra och överdriva det som ser lite tveksamt ut".
- Istället för att misstänkliggöra och överdriva borde man hitta andra förklaringar, inte väja för dem, säger Olle Stenholm.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!