Snart blir närradion mångspråkig

Rösterna i närradion i Uppsala blir betydligt fler till hösten. Språken likaså. Första augustihelgen börjar nämligen Uppsalas invandrarorganisationer samsas om sändningstider på helgkvällar.

Uppsala2005-07-16 00:00
Egentligen saknas bara radioantennen. All utrustning - blinkande lampor, frestande knappar och reglage - är installerad, och Ramiro Callisaya och Roya Rabiei lägger just nu in musik på datorn, så att den sedan kan användas i sändningarna.
— Vi hoppas att ungdomarna sedan ska lockas hit av att få göra radio, som ju är så populärt, säger Ramiro Callisaya, ordförande i SIU, Samarbetsorganisationen för invandrarföreningar i Uppsala.
Han har själv erfarenhet från närradio, och Roya Rabiei är utbildad journalist från Iran. De kommer båda att hjälpa nybörjarna med teknik, innehåll och presentation.

SIU har sänt radio förr, i mitten av nittiotalet. Men många föreningar hade inte råd att betala hyra. Nu startar SIU om från början, med ett projekt i samarbete med kommunen. Alla ska därför kunna vara med. Och intresset har varit stort:
— Många invandrare kan inte svenska särskilt bra, har inte tillgång till internet. Särskilt bland äldre finns också många analfabeter. Radio på olika språk är därför ett mycket bra sätt att integrera människor i samhället, säger projektledare Roya Rabiei entusiastiskt.
Dessutom, tillägger hon, är det år 2005 - ljudets och bildernas tidsålder.
Sändningarna kommer att inledas med samhällsinformation och nyheter, främst från Uppland, först på svenska och sedan översatta till bland annat persiska, arabiska, två slags kurdiska, bengaliska och eritreanska.
— Det blir en dubbel spridning av informationen, via uppläsningen i radio, men också genom att varje förening tillsammans får översätta materialet, säger Roya Rabiei.

Två timmar på lördagar, tre på söndagar, från klockan 17 räknar SIU med att sända. Varje språk får en halvtimme och finns det flera föreningar med samma språk får de dela på tiden.
Främst tror Ramiro Callisaya och Roya Rabiei att det kommer att satsas på musik. Föreningarna kan också tala om aktiviteter de har på gång, och förhoppningsvis göra reportage, när de börjar bli mer varma i kläderna.
— Från början var drömmen att göra radio och tv. Nu har vi en dröm kvar - att göra tv, skrattar Roya Rabiei.

Fotnot: SIUs sändningar kan höras på FM 98,8 MHz.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om