Ju fler andningsuppehållen under sömnen är, desto vanligare är det att de också har detta så kallade metabola syndrom.
Det framgår av en studie bland 400 kvinnor i Uppsala, som publiceras i nätupplagan av facktidskriften Sleep Medicine.
– En slutsats utifrån våra resultat är att kvinnor med det metabola syndromet också bör utredas för andningsstörningar under sömnen. Omvänt bör man när kvinnor undersöks för sådan så kallad sömnapné också utreda om de har det metabola syndromet, säger docent Eva Lindberg vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik.
Efter en omfattande hälsokontroll genomgick kvinnorna i studien en hel natts sömnregistrering med bland annat mätningar av andningen och syresättningen av blodet.
Resultaten från hälsokontrollen visade att ungefär var fjärde kvinna som ingick i studien hade så högt blodtryck, så rubbade blodfetter och blodsockernivåer och så stort midjeomfång att hon fick diagnosen ”det metabola syndromet”.
– Detta är oroande eftersom det metabola syndromet påtagligt ökar risken för både diabetes och hjärt-kärlsjukdomar, säger Eva Lindberg.
Nästan alla människor har åtminstone några andningsuppehåll när de sover och inga besvär alls av detta. Det är först om andningsuppehållen är många som de leder till störd sömn, försämrad syresättning av blodet och trötthet under dagen.
– I vår studie kan vi också för första gången påvisa ett nära samband mellan många andningsuppehåll under sömnen och det metabola syndromet. Ju fler andningsuppehåll, desto större var risken, säger Eva Lindberg.
Nära sex av tio kvinnor med mer än 30 andningsuppehåll per timme när de sov hade det metabola syndromet jämfört med ”bara” en av tio kvinnor som hade mindre än fem andningsuppehåll per timme.
Det finns flera hjälpmedel för att hålla luftvägarna öppna under sömnen och därmed minska antalet andningsuppehåll. En snarkskena som skjuter fram överkäken är ett. En så kallade CPAP-apparat, som via en ansiktsmask blåser in luft, är ett annat.
– Det skulle vara intressant att veta om behandling för att minska antalet andningsuppehåll under sömnen inte bara minskar besvär av trötthet under dagen utan också har gynnsam effekt på ämnesomsättningen och minskar risken för det metabola syndromet. Vi har just startat en sådan studie på patienter som är överviktiga och som påbörjar CPAP-behandling, säger Eva Lindberg.