Många aktieanalytiker är skeptiska till schweiziska Galdermas bud på 75 kronor per aktie som presenterades i måndags. De menar att budet är lågt och inte speglar Q-Meds potential. Styrelsen och huvudägaren Bengt Ågerup är dock nöjda med budet och råder ägarna att sälja.
– Q-Med har mycket på gång med flera nya estetik- och läkemedelsprodukter i lanseringsfas. Som aktieägare vill man nog vara med ett tag till på resan, säger Jill Bederoff på Veckans affärer som bevakar bolag inom läkemedel, medicinteknik och bioteknik.
Bolagets patenterade gel Nasha kan komma att användas till läkemedelsanvändning, och dessutom har Q-Meds produkter nyligen blivit godkända i Kina. Peter Östling, aktieanalytiker på Redeye, skriver i en analys att ett bud på 100 kr per aktie känns som ett mer rimligt bud som tar hänsyn till den tillväxtpotential som bolaget har. Jill Bederoff instämmer i att nivån snarare borde ligga där.
– Jag tror att budet måste upp på den nivån för att affären ska gå igenom, säger hon.
Styrelsen har ändå enhälligt rekommenderat aktieägarna att acceptera budpriset och sälja, med hänvisning till den tilltagande konkurrensen inom branschen.
– Vi har genom samtal med våra finansiella rådgivare, Nordea, och våra juridiska rådgivare, Mannheimer Swartling, kommit fram till att med tanke på konkurrensen är 75 kronor per aktie ett bra pris, säger Anders Milton, ordförande i Q-Meds budkommitté.
Huvudägaren och grundaren Bengt Ågerup är också nöjd med priset och har förbundit sig att sälja till Galderma.
– Affären är möjlig just eftersom 75 kronor är väldigt dyrt egentligen, 33 gånger vinsten är ett väldigt bra pris, säger Bengt Ågerup.
För två år sedan ville Bengt Ågerup tillsammans med Wallenberg-ägda bolaget EQT köpa Q-Med för bara 39 kronor per aktie. När styrelsen refuserade förslaget och ville hitta en köpare med ett högre bud avsattes styrelsen.
– Redan då var Galderma intresserade. Den nya styrelsen följer nog Bengt Ågerup mer. Jag tror att han nu vill ha ett avslut på sin tid i bolaget, säger Jill Bederoff.
På tisdagen stod Q-meds aktie strax under 75 kronor. Om marknaden handlar Q-Med över budkursen tyder det på att det finns spekulationer om att köparen kommer att tvingas att ge ett högre bud för att få acceptans från tillräckligt många av Q-Meds aktieägare. Om tilltron till affären är låg, bör marknaden handla under budkursen. När aktien nu ligger på budkursen tyder det på att marknaden tvekar.
– Om de stora bolagen som äger aktier i Q-Med börjar uttala sig negativt ökar kraven på köparen. Man ger sig inte in i en affär utan att ha utrymme för att höja budet, säger Jill Bederoff.
Huvudägaren Bengt Ågerup har 47,5 procent av aktierna. Galdermas villkor för affären är att köpa 90 procent av aktierna.
De tio största ägarna representerar 24,5 procent, varav Lannebo Fonder och Swedbank Robur kontrollerar 5,8 respektive 4,6 procent av bolaget. De spelar därför tillsammans med de 14 000 småägarna, varav många Uppsalabor, en avgörande roll för Q-Meds framtid.