Snabbt klubbat beslut kostade 300 000 kr

Till en kostnad av 300 000 kronor hölls ett extra landstingsfullmäktige på måndagskvällen. De inblandade var bara överens om en sak: att mötet var onödigt och innebar slöseri med skattemedel. Men ett beslut om nytt listningssystem inom primärvården blev det i alla fall.

Uppsala2008-03-03 20:43
Det var ett unikt extra sammanträde som hölls i Uppsala. På det inledande inlägget från landstingsstyrelsens ordförande Erik Weiman (m) följde inlägg enbart från oppositionen. Debatten uteblev alltså helt - till oppositionens märkbara frustration.
- Arrogant. Jag har aldrig varit med om något liknande sedan 1979 då jag började med detta, sade landstingsrådet Börje Wennberg (s).
- Det här är en ren provokation, mötet är meningslöst, sade Sören Bergqvist (v).

Majoriteten beskyllde å sin sida oppositionen för samma sak.
- Det jag hör i deras tal är arrogans och att de inte accepterar att det nu är vi som lägger förslagen, sade Erik Weiman.
Beslutet som togs innebär att ett nytt ersättnings- och listningssystem för primärvården ska införas. I fortsättningen får man lista sig på vilken vårdcentral man vill, eftersom vårdcentralernas geografiska områdesansvar försvinner och den passiva listningen till vårdcentralerna upphör.

Mötet var en följd av att oppositionen utnyttjat rätten till så kallad minoritetsåterremiss vid förra fullmäktige. Erik Weiman fann det extra mötet "anmärkningsvärt" och skyllde det helt på oppositionen som han menar bara vill förhala majoritetens politik.
- I avsaknad av konkreta förslag från deras sida vill vi inte försena processen runt beslutet och kallade därför till extra möte. Jag tror oppositionen är skamsna för att vara orsaken till det, säger Erik Weiman.
Det märkliga var att oppositionen fann mötet lika onödigt och anmärkningsvärt. Men nu är det extra landstingsfullmäktige hållet till en kostnad av 300 000 kronor.

- Nu blir det inte lätt att gå ut i verksamheterna och säga att de måste vända på varje slant för att vi måste spara, sade Dick Jansson (s).
Till det extra mötet hade Alliansen gett svar på 17 frågor ställda av oppositionen i landstingsstyrelsen. Men vad oppositionen ville ha var en djupare analys och resonemang över blockgränserna i processen inför beslutet. Flera nämnde Halland och Skåne där samma fråga beretts under lång tid i arbetsgrupper med representanter från alla partier. I Uppsala län har frågan beretts sedan oktober.

- Och vi har sedan dess inte hört något konkret om vad oppositionen vill, sade Erik Weiman, som fick flera frågor om detaljer i förslaget, men som inte gav ett enda svar.
- Vi diskuterade detta under en halv dag vid förra fullmäktige och det vore meningslöst med en likadan debatt till. Dessutom handlar det mest om justeringar av nuvarande system, sade Erik Weiman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!