Snabbmat skadar levern

Att äta massor av hamburgare och annan snabbmat i kombination med litet motion får inte bara kroppsvikten att snabbt skjuta i höjden. Det påverkar också levern på ett sätt som liknar det vid hög alkoholkonsumtion eller infektion av gulsotviruset hepatit C.

Uppsala2008-02-14 01:13
Det framgår av en svensk studie, som i dag torsdag publiceras i den välrenommerade facktidskriften Gut.
- En viktig lärdom för oss läkare är att inte direkt misstänka alkoholproblem när patienter har förhöjda levervärden. Vi bör också ta reda på om de ätit onormalt mycket under senaste tiden, säger professor Fredrik Nyström vid Hälsouniversitetet i Linköping.
I studien fick 18 friska, slanka, vältränade unga kvinnor och män pröva att äta lika mycket och lika onyttigt som i dokumentärfilmen Supersize me, i vilken upphovsmannen Morgan Spurlock under en månad åt enbart stora portioner McDonalds-mat.

Målet var att på fyra veckor gå upp i vikt med mellan 10 och 15 procent genom att fördubbla kaloriintaget, bland annat genom att dagligen äta två rejäla måltider på en hamburgerrestaurang eller något annat snabbmatsställe, och hålla nere på motionen till ett minimum.
- Fast för att lyckas fördubbla kaloriintaget måste många dessutom dricka mycket Coca Cola, äta söta efterrätter och annan kolhydratrik födda, säger Fredrik Nyström.
Efter fyra veckor med den framför allt fett- och kolhydratrika dieten hade försökspersonerna gått upp i vikt med i genomsnitt 6,5 kilo. Fem av dem hade ökat vikten med hela 15 procent. En hade gått upp hela 12 kilo redan efter två veckor!
Fortlöpande lämnade deltagarna blodprover, bland annat för att mäta halten av leverenzymet ALAT. Ett högt ALAT-värde kan vara ett tidigt tecken på en leverskada.

Under försöksperioden mer än fyrfaldigades deltagarnas levervärden. Hos de flesta hade ALAT-värdena stigit kraftigt redan efter en vecka på den extremt kaloririka snabbmatsdieten.
Hos 13 steg ALAT-värdet över den "riskgräns" som är ett tecken på en pågående leverskada.
- Hos en av dem steg levervärdet till och med upp till en nivå som ses hos patienter som har så svår leverskada att de är aktuella för en levertransplantation, säger Fredrik Nyström.
De onormalt höga levervärdena blev dessbättre inte bestående. Hos flera av deltagarna började de att sjunka ner mot normala nivåer igen till och med före försöksperiodens slut.
Varför snabbmatsdieten och den snabba viktuppgången fick levervärdena att skjuta i höjden är oklart.
- Vi kan dock se att ökningarna framför allt var kopplade till det ökade socker- och kolhydratintaget under viktuppgången, inte till ökningen av fettkonsumtionen, säger Fredrik Nyström.

Han tror inte att det är ett högt intag av just snabbmat i sig som fått ALAT-värdena att stiga.
- Förmodligen kan man få samma effekt på levervärdena till exempel under ett par veckors solsemester, då man ligger många timmar på stranden och äter mycket mer än normalt ute på restauranger, säger Fredrik Nyström.
Att undersöka hur ett extremt högt kaloriintag och snabb viktuppgång påverkar levervärdena var bara ett av syftena med studien. Det Fredrik Nyström själv var mest intresserad av att testa var om det finns personer som kan äta praktiskt taget hur mycket som helst utan att bli feta. Svaret verkar bli ja.
- En deltagare som förklarat att han aldrig kunde bli tjock gick visserligen upp hela 15 procent i vikt, men ett par andra ökade knappt alls under försöksperioden, säger Fredrik Nyström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!