Snabbmat när tiden är knapp
Hamburgerkedjorna slår säljrekord och vi köper mer smör. Trots larmrapporter, kostråd och hälsotrender tycks våra matvanor inte ändras. Varför? Tidsbrist, är det vanligaste svaret.
Tobias Ahnlund och Johan Selberg valde en kebab till lunch.
Foto: Annika af Klercker
Trots kostråd i var och varannan tidning och tv-program som Du är vad du äter tycks vi inte kunna ge upp våra pommes frites och vår hamburgare.
När unt.se ställde frågan hur ofta läsarna åt söta och feta livsmedel svarade nästan 40 procent att de gjorde det varje dag. Bara fyra procent svarade att de aldrig åt godis, bakverk, snacks eller läsk, medan 47 procent av de tillfrågade åt onyttigt en gång i veckan. Att äta fett och socker tycks snarare vara regel än undantag.
Vid ett fönsterbord på en snabbmatsrestaurang på Stora Torget sitter Tobias Ahnlund och Johan Selberg. De ska just hugga in på en kebab med bröd när de får frågan om varför de tror att snabbmat fortsätter att vara så populärt, trots att de flesta vet att det är onyttigt.
- Det går snabbt, det är den stora grejen. Folk är stressade hela tiden så de prioriterar bort att laga mat. Sedan är vi väl en snabbmatsgeneration, säger Johan Selberg.
Tobias Ahnlund håller med. Men han tror också att medierna styr mycket med sin rapportering om vad som är bra och inte bra att äta. Ena dagen ska man inte äta några kolhydrater alls, andra dagen ska man följa tallriksmodellen.
- Det är ju mycket nu om att lightprodukter inte är bra, att man ska äta vanligt smör. Det går ju trender i det där, säger han.
Själv äter han snabbmat då och då, till viss del för att det går snabbt, men mest för att det är gott.
- Ibland lurar man sig själv och tar morötter till hamburgaren och tänker att nu är jag hälsosam. Men det är ganska enkelt, käkar du en hamburgare och tränar så är det okej. Jag tror inte att det är bättre att äta en pastasallad och inte träna. Det du äter ska du göra av med, säger han.
På andra sidan Stora Torget står Margareta Sundqvist, Kristina Thomsson och Stina Skärling. De har nyss varit och ätit lunch på en kinarestaurang, men det hör till ovanligheten att de går ut och äter. De är alla överens om att det är tidsbrist som gör att många väljer snabbmat framför hemlagat.
- Man kan äta det i farten. Alla är så uppbokade nu för tiden, säger Stina Skärling.
Ofta är det också ett billigare alternativ än en vanlig restaurang om man är trött på att äta eller laga middag hemma. Kristina Thomsson tror att det är en av anledningarna till snabbmatskedjornas framgång.
- Folk med småbarn äter på snabbmatskedjor i stället för att gå till en dyr restaurang, barnen gillar ju den maten, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!