Kunde dröja ett år
Tidigare kunde det dröja ett år innan polisens utredare började förhöra brottsmisstänkta.
- Mycket av förbättringen beror på Barnahuset. Där går ärendena otroligt snabbt. Redan när ärendet kommer in så beslutar vi vad som ska göras, säger Annelie Gradin, chef för familjevåldsroteln.
Senast inkomna anmälningar bereds varje måndag av en samrådsgrupp där bland annat personer från åklagare, polis och socialtjänst från länets kommuner deltar.
- Oftast blir det aktuella barnet hört samma vecka.
Ärendet lades i en låda
UNT har vid flera tillfällen tidigare berättat att familjevåldsroteln haft långa väntetider.
- Fanns det ingen handläggare så lades ärendet i en låda tills någon hade tid att ta det, säger Annelie Gradin.
När Barnahuset inrättades innebar det personalförstärkningar, bland annat i form av fler barnutredare. Polisen har huvudansvaret för verksamheten och får ekonomiskt stöd genom de övriga myndigheterna.
Väntetider finns kvar
Familjevåldsroteln hade vid årsskiftet 373 ärenden, av dessa var 75 procent utlagda på handläggare.
Fortfarande ligger det anmälningar om misshandel eller sexuella övergrepp som väntat på utredning sedan förra vintern. Ett 50-tal ärenden som rör barn har väntat i mer än ett halvår på utredning. Det bedöms ändå vara en förbättring jämfört med hur väntetiderna såg ut före Barnahuset.
- Det går inte att prioritera de äldre anmälningarna. Vi får plocka dem så fort vi får tid över.
Varför prioriterar ni inte dessa ärenden?
- De som är gamla är gamla och vi vill inte att de nya ärendena ock
Vissa ärenden prioriteras
Familjevåldsroteln har ett fortsatt stort antal anmälningar om relationsbrott bland vuxna, där till exempel en kvinna blivit misshandlad av sin make i hemmet. Handläggningstiden för dessa ärenden ligger på ett halvår. Ärenden där
förövaren sitter anhållen prioriteras.
- Jag tycker att ett halvår är för lång väntetid. Men vi ser att det går åt rätt håll. Tidigare kunde väntetiden vara uppemot ett år, säger Annelie Gradin.