Snabbare och bättre canceranalyser med förfinad metod
En snabbare diagnos och bättre behandling inom cancerområdet blir en av följderna för det tvärvetenskapliga forskningsprojekt som fått Uppsala BIO:s första forskningsanslag.
Uppsalaforskare får stort anslag i premiärprojekt
— Det här stora anslaget gör att vi nu kan utveckla den analysplattform vi redan använder för gensekvenser, säger Mats Nilsson, koordinator för premiärprojektet och docent vid Rudbecklaboratoriet vid Uppsala universitet. Vi kommer att kunna använda den förfinade metoden även för genernas produkter, det vill säga proteiner.
En bättre så kallad plattform gör att det till exempel kommer att vara möjligt att analysera enstaka celler snabbare och med högre precision än tidigare. Analysen kan bland annat tillämpas på cancerceller och kommer sannolikt att leda till bättre diagnoser och behandlingar.
Avrapportering
Teamet bakom projektet utgörs förutom av Mats Nilsson även av Professor Janet Jansson från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och professor Ulf Landegren vid Rudbecklaboratoriet vid Uppsala universitet. Tillsammans får de dela på fyra miljoner kronor per år i fem år. Men anslaget är inte låst till det beloppet utan projektgruppen måste avrapportera en gång i halvåret för att behålla pengarna och även kanske öka omfattningen.
—Egentligen är det inte summan i anslaget som är det intressanta för oss, det är arbetsformen, säger professor Janet Jansson. Det är en helt ny typ av samarbete.
Tvärvetenskapligt kitt
— Pengarna från oss är tänkta att vara just ett tvärvetenskapligt kitt för forskare från olika discipliner, menar Björn Ekström, vid Uppsala BIO-X, den del av Uppsala BIO som bland annat finansierar forskningsprojekt.
— Vi tror mer på att satsa på ett fåtal större forskningsprojekt än fler och mindre, fortsätter han. I förlängningen vill vi att det här ska leda till att Uppsala förblir en stark region inom biotekniksektorn. Vår ambition är också att så småningom kunna knyta forskare inom industrin direkt till projektet.
Uppsala BIO är ett samarbete mellan statliga Vinnova, universitetet, Uppsala kommun, Länsstyrelsen och det privata näringslivet. De räknar med att ha två till tre större projekt i gång parallellt och inbjudan till nästa omgång blir under hösten.
Projektet kommer i realiteten i gång efter sommaren och då börjar även rekryteringen av det tiotal nyanställningar som projektledningen räknar med att de behöver.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!