Snabbare hjälp för patienter med axelbesvär

Flera hundra patienter i Uppsala län kommer att få snabbare hjälp mot sina axelbesvär efter nyår. Landstinget och Försäkringskassan samarbetar i nytt projekt där patienter ska behandlas inom ett halvår.

Ortopeden Hans Rahme undersöker Olle Lundin som har axelbesvär.

Ortopeden Hans Rahme undersöker Olle Lundin som har axelbesvär.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2001-12-21 00:01
Patienter med axelbesvär kan i dag få vänta i 18 månader på en första specialistundersökning. Undersökning, operation och efterbehandling kan innebära två och ett halvt års väntan och medföljande sjukskrivning.
Den långa väntetiden i länet, samt en ökad efterfrågan är skälet till det nya projektet.
Patienter som hittills inte har fått träffa en specialistläkare ska kallas till bedömning. Patienter som bedöms vara i behov av operation ska därefter bli opererade, enligt den överenskommelse som Försäkringskassan och landstinget har träffat.
— Det är en nödvändig åtgärd mot den besvärliga kösituation som vi har i dag, säger Hans Rahme, överläkare på ortopedkliniken vid Samariterhemmets sjukhus i Uppsala.

600 väntar på undersökning
600 patienter i Uppsala län väntar i dag på att bli undersökta av en axelspecialist.
— De allra flesta är i arbetsför ålder. Många av dem är hantverkare, säger Hans Rahme.
Han tror att drygt 300 av dessa patienter kommer att få snabbare hjälp genom det nya projektet, som finansieras med statliga medel.
Landstinget och Försäkringskassan samarbetade i en liknande kösatsning 1999 som gick ut på att hjälpa patienter med besvär i nackar eller axlar. Försäkringskassan beräknade den gången att de åtgärder som sattes in besparade staten 19 miljoner kronor som annars skulle ha gått till patienternas fortsatta sjukskrivningar.

Viktigt gå över myndighetsgränserna
— Det visar på betydelsen av att inte ha gränser mellan olika myndigheter. Genom att samarbeta mellan försäkringskassa och landsting kan man sänka kostnaderna, säger Leif Tillgus som är konsult på Försäkringskassan i Uppsala.
— Dessutom ökar ju livskvaliteten i och med att man som patient får komma snabbare till en läkare.
Trots att 50 procent av alla köande patienter blev opererade vid den extra satsningen 1999 så har köerna vuxit på nytt.
— Eftersom behovet är större än resurserna så bygger man snabbt upp en kö igen, säger Hans Rahme.
— Av någon anledning ökar efterfrågan på axelkirurgi i länet. Kanske är det för att vi kan göra mycket mer i dag än tidigare, tillägger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!