Snabb löneökning i landstinget
Lönerna för landstingsanställda har ökat mer i C-län än genomsnittet i landet under senare år. Ökningen är fjärde störst i landet, och bara i ett landsting är genomsnittslönen högre.
Sören Bergqvist (v), vice ordförande i Landstingsstyrelsen, är kluven till att Uppsala höjt lönerna mer än riksgenomsnittet.
— Generellt har offentliganställdas löner legat långt efter industrilönerna. Om vi börjar komma i fatt, tycker jag att det är bra. Men jag vill veta hur det fördelats.
Vad löneökningen beror på vet inte Sören Bergqvist, men han menar att bristen på vissa yrkesgrupper, konkurrensen med Stockholm och högavlönade yrkens löneglidning har bidragit.
Landstingen har överlag höjt lönerna fortare än kommuner och privata arbetsgivare, visar siffror från Statistiska centralbyrån.
Tandläkare bland vinnarna
I Uppsala läns landsting finns ekonomi- och administrativa chefer bland vinnarna, liksom tandläkare . Båda grupperna har ökat löner med drygt 26 procent mellan 2000 och 2003. Förlorare finns bland administratörer, undersköterskor, sjukvårdsbiträden och kökspersonal, som alla haft lägre procentuell löneökning än genomsnittet.
"Inte tillräckligt"
Landstingsmajoriteten beslutade nyligen att höja lönerna för lågavlönade, kvinnodominerade vårdyrken. Bra, men inte tillräckligt bra, tycker Kommunals Rose-Marie Lövgren om det, utifrån lönestatistiken.
Också i SKTF finns också lågavlönade landstingsanställda:
— Våra medlemmar har inte fått några stora löneökningar, snarare tvärtom. Men administration har fått negativ klang, så att det alltid är där man kan skära ner, kommenterar Vivianne Lövgren, ordförande i SKTFs landstingsavdelning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!