Snabb kontakt är nyckeln till jobb

Ska det bli fler jobb måste rörligheten på arbetsmarknaden bli bättre, anser Jenny Lundell och Sofie Skaränger som startat rekryteringstjänsten Jobbet.se.—Och så måste vägen fram till anställningsintervjun kortas, säger de.

Jenny Lundell och Sofie Skaränger på Jobbet.se anser att tröghet är det största hindret för fler jobb.

Jenny Lundell och Sofie Skaränger på Jobbet.se anser att tröghet är det största hindret för fler jobb.

Foto: Björn Ullhagen

Uppsala2005-12-15 00:00
Företaget LS Jobbet AB är inhyst under taknockarna vid en av gränderna i centrala Uppsala. Idén till företaget kom under studierna i ekonomi vid universitetet.
—Vi hade externa föreläsare, bland annat från bemanningsföretag. De talade om problemen på arbetsmarknaden, att det inte tog fart. Jag tänkte att det måste bero på något, säger Sofie Skaränger.
Kursaren Jenny Lundell, med tidigare erfarenhet från företagande, var snart med. Tillsammans ville de få tillfredsställelsen av att se folk få jobb och samtidigt kunna försörja sig.

Kortare väg
Efter många kontakter med både arbetsgivare och arbetssökande står det klart för dem vad som behöver göras.
—Vägen fram till intervjun måste kortas, säger Jenny Lundell.
—En klädbutik som söker en inhoppare för helgjobb kan få 700 ansökningar. När de som ska intervjuas har sorterats ut, efter sex veckor, har den bäste ofta fått ett annat jobb, säger Sofie Skaränger.
De säger att de har verktygen som företagen behöver för att nyanställa och få rätt personer. Jobbet.se är en databas med arbetssökande att gräva ur, deras uppgift är att snabbt presentera rätt person för rätt jobb.
—Vissa företag har svårt att få folk och de får fel sorts ansökningar. Ett exempel är hemtjänsten som ville ha unga sökande med körkort, vilket de sällan fick.
—Efter ett par veckor kunde vi presentera 68 lämpliga personer för dem, säger Jenny Lundell.

Bra databas
När UNT är på besök ska de försöka fixa serveringspersonal till ett evenemang i Gävle om tre dagar. Kandidater runt 30 år med minst tre års erfarenhet önskar arbetsgivaren. Ett ganska vanligt uppdrag som det vet kommer att lyckas. Ändå är de inga experter, säger de.
—Vi håller inga intervjuer. Men vi utvecklar rekryteringstjänsten tillsammans med kunderna, utvärderar och uppdaterar. Det är mycket viktigt att vi har en bra databas, att de arbetssökande är aktiva och kan ta ett jobb direkt, säger Sofie Skaränger.
Kicken i jobbet, drivkraften, är att via mobilen få en bekräftelse att ett jobb är tillsatt. De skulle vilja dela den med Ams, med bemanningsföretag och organisationen Svenskt näringsliv.

Ams måste rycka upp sig
—Arbetskraften finns på internet i dag. Vi borde länka ihop och göra en ordentlig insats, jag tror effekten skulle bli bra, säger Sofie Skaränger.
Men det går trögt. Små och medelstora företag får dålig hjälp av arbetsförmedlingen som de tycker behandlar alla arbetssökande i en klump.
—Både näringslivet och Ams måste rycka upp sig om det ska bli någon skillnad. Ändå är det stor skillnad nu mot för två år sedan så det finns hopp, säger Jenny Lundell.
—Arbetsförmedlingens kontakter med oss har varit att de ibland vill ge oss hopplösa fall. Men vi kan ju inte jobba som de, vi har inga statliga bidrag.
Till sist, vad vill arbetsgivarna ha? Vad är bästa tipset för dem som söker mer okvalificerade jobb i dag:
—Kom i tid. Att man dyker upp när man ska, det är viktigast.

Miniserie: Det är i små och medelstora företag de nya jobben ska komma, heter det. Och företagen går bra, har gått bra länge nu. Men några nya jobb blir det inte. Varför?
Härnäst i denna miniserie diskussion med en småföretagare om anställningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om