Smutsigt bageri fick stänga efter inspektion

UNT 040814Miljökontoret i Uppsala stängde tidigare i veckan Skuttungebagarns lokaler på grund av en rad allvarliga brister. Lokalerna i Skuttungeby var i dåligt skick, det var smutsigt och icke godkänd tillverkning förekom. Efter omfattande städning har man nu åter fått öppna. Företaget kommer att anmälas för brott mot livsmedelslagen.

Uppsala2007-12-14 08:04
Flera gånger under senare tid har det kommit klagomål till miljökontoret om brister i verksamheten hos Skuttungebagarn, norr om Uppsala. Vid en oanmäld inspektion i onsdags beslutade kommunen att omedelbart stänga bageriet och förbjuda fortsatt produktion till dess att lokalerna städats.

Mögel på väggar
- Hela lokalen, golv, väggar och tak, var i ett otroligt dåligt skick. En hel del arbetsytor höll inte livsmedelsstandard. De hade ingen ordning i bageriet. Det fanns också mögelangrepp på väggarna, säger Elisabeth Ström, livsmedelsinspektör i Uppsala kommun.
Lokalerna bedömdes vara mycket smutsiga och städningen grovt eftersatt.
- Bland annat var bakplåtarna dåligt rengjorda. Det fanns också mycket intorkad smuts på utrustning. Rost var vanligt i lokalen, liksom färgflagor.

Handfat saknades
Vid flera beredningsutrymmen saknades handfat för att klara att hålla en god handhygien. Personalen hade dock godkända skyddskläder. Däremot underkändes personalens omklädningsrum som var förlagt till en barack på gården.
- Företaget borde hållit sig ajour med vilka regler som gäller och själva åtgärdat bristerna. Dessutom förekom tillverkning av glass vilket inte godkänts av oss. Det får de inte fortsätta med.
Någon provtagning gjordes inte av miljökontoret.
- Många bageriprodukter är extra känsliga eftersom de produceras ätfärdiga och inte ska upphettas.
I kylarna förvarades oförpackade icke övertäckta bagerivaror tillsammans med kartonger vilket utgör en risk för bakteriespridning. Temperaturen i kylar och frysar var däremot tillfredsställande.

Säljer i hela landet
Skuttungebagarn ingår i konsortiet Triticum Invest AB. Utöver bageriet i Skuttungeby ingår i konsortiet Skuttungekonditorn, som finns på flera stormarknader i Uppsala, Forsa hembageri och sedan förra året Güntherska hovkonditoriet.
Skuttungebagarn levererar bröd huvudsakligen till livsmedelsbutiker och konditorier i Uppsalaområdet. Men försäljning av varor förekommer över hela landet, enligt Maurizio Battaglia, vd för Skuttungebagarn.
- Det är inte så mycket att säga om stängningen. Det är bara att beklaga. Anledningen till problemen är att vi just nu renoverar och samtidigt fortsatt med tillverkningen. Det var också mycket sommarpersonal på plats. Kanske var det fel av oss att fortsätta med bageriverksamheten när vi renoverade, säger Maurizio Battaglia.
Han menar att inga dåliga varor har lämnat bageriet och uppger att prover dagligen tas av det som produceras. Då det gäller den otillåtna glasstillverkningen håller han inte med miljökontoret.

Bättre anpassning krävs
- De har inte sagt något tidigare om detta. Glasstillverkningen sker i ett speciellt rum. Det är renoverat och där är inte smutsigt. För oss är det väldigt viktigt att städa och hålla rent.
Efter en grundlig städning, installation av tvättställ och bortforsling av ovidkommande föremål fick bageriet åter tillstånd att öppna på torsdagen. Men miljökontoret kräver att lokalerna bättre anpassas till verksamheten.
- De behöver se över hur flödena och hanteringen av livsmedel ser ut. Detta för att minimera riskerna, säger Elisabeth Ström.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om