Smurfjakt på sportlovet

Smurfjakt, låtskrivande och prova på trummor i östafrikanska rytmer. Det finns mer än bara sportaktiviteter att roa sig med under lovet i Uppsala.

Medicinhistoriska museet rymmer allt ifrån kirurgiska verktyg till sköterskedräkter från förr.

Medicinhistoriska museet rymmer allt ifrån kirurgiska verktyg till sköterskedräkter från förr.

Foto: Helena Wrete

Uppsala2016-02-23 16:08

– Svaret är nummer ett, det vet jag! Osynliga strålar, så man kan se i kroppen.

Daniel Ehnvall, 6 år, står framför en monter på Medicinhistoriska Museet. Han har precis upptäckt den ditplacerade smurfen med tillhörande fråga till tipspromenaden. Den här frågan handlar om vad röntgen är, och Daniel är säker på sitt svar. Salen är fylld av kirurgiska verktyg från årens lopp, allt ifrån stetoskop till en patientsits helt i trä. Häftigaste saken i salen tycker Daniel är H.M. Konungens medalj, som Sveriges första sjuksköterska Emmy Rappe fick 1887. Bakom Daniel följer farmor Ulla Ehnvall efter - och det är knappt så man hänger med i Daniels raska tempo mellan montrarna.

– Vi har ett fullspäckat schema för hela veckan. I går tittade vi på pilgiftsgrodor i Tropiska växthuset och senare idag ska vi iväg och spela schack.

Idén om en smurfjakt i montrarna på sportlovet kommer från Urban Josefsson, som jobbar som antikvarie på museet.

– Jag är en gammal smurfsamlare själv och jag tänkte att de kan fungera bra i tipsrundan, man kan få in dem i så många olika sammanhang.

Lisa Westin och hennes mormor Ulla Westin är snart klara med tipspromenaden, det enda som fattas är fråga 9.

– Vi passar på att umgås under lovet, vi trivs tillsammans, säger Ulla Westin. Visst gör vi det Lisa?

– Ja det gör vi, håller Lisa Westin med och håller sin mormor i handen.

För den som vill ha något att göra under lovet som inte är sportrelaterat finns en mängd alternativ. Några kilometer bort från museet pågår en låtskrivarverkstad på Sävja Kulturcentrum. Studieförbundet Sensus har tillsammans med biblioteket anordnat en workshop för unga mellan 12-19 år. Tillsammans med musiker och låtskrivare får ungdomarna både skriva egna texter, musik och sedan spela in allt i en riktig studio.

Elina Pettersson, Ulrika Dawod och Martynas Giedraitis går vanligtvis på högstadiet, men nu sitter de nere i replokalen och skriver en låt tillsammans. Det är en rocklåt, med ett budskap om att någon är trött på att bli nedtryckt och nu slår tillbaka.

– Det började med att jag improviserade ett riff och sedan har vi hittat på resten allt eftersom, säger Martynas Giedraitis, 15 år.

– Det är min andra gång här, jag tycker det är jättekul. Man får träffa folk, spela musik och få nya erfarenheter, fortsätter han.

Låtskrivarverkstaden tar lunchpaus, på eftermiddagen är det dags att spela in i studion. Samtidigt på Stadsbiblioteket i centrum hörs ljudet av trummor nerifrån barnavdelningen. Här i Skattkammaren får barn mellan 9-12 år prova på att spela östafrikanska rytmer med musikern Uta Santana från Moçambique. – De har precis sett en film från Moçambique där man spelar trummor till dans, där är det dansen som skapar rytmen. Nu ska de få prova själva, berättar barnbibliotekarien Liselotte Beverlöv.

Barnen sitter i en ring med två trummor var framför sig. De slår koncentrerat med trumpinnarna medan Uta går runt i cirkeln och leder dem rätt i takten. Alla är tysta och koncentrerar sig på slagen, men när vi frågar om det är alla överens - det är lite svårt, men väldigt kul.

amanda.moller-berg@unt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!