SMS populärt sätt att hjälpa Haiti
Hittills har svenska folket samlat in över 150 miljoner kronor till katastrofhjälpen i jordbävningsdrabbade Haiti. Mycket av pengarna har skickats in via sms, men nu börjar givandet mattas av.
Moa Hals skänker med sms.
Foto: Staffan Claesson
- Det har varit ett riktigt genombrott för sms-gåvor. Det brukar vara små belopp som 50 eller 100 kronor men de har bara dundrat in, säger Erik Zachrison, generalsekreterare på FRII, Frivilligorganisationernas insamlingsråd, där 14 organisationer är medlemmar.
Moa Hals, 18, från Uppsala tycker att det är bra att man kan hjälpa till via sms.
- Jag har jättemånga vänner som har gjort det. Det är svårare för folk att sätta in via bankkonton. Det är lättare för man sitter ju oftast med mobilen när man tittar på reklamen.
Flera mobiloperatörer har tagit bort sina kostnader för sms och flera av de hjälporganisationer UNT pratat med bekräftar att sms-gåvorna har blivit populära.
- Det man har sett är att ge via sms och webb har ökat otroligt. Det har mer än fördubblats. Svenskarna har blivit otroligt bra på att ge tycker jag, säger Louise Gauffin, marknads- och insamlingsansvarig på Rädda Barnen.
- Vi har fått in 7 miljoner kronor via sms, det är väldigt stort. Vid en akutinsamling är det enkelt skicka ett sms eftersom folk alltid har med sig mobilen, säger Ann-Charlotte Johansson, tf kommunikationschef på Röda Korset.
Men alla föredrar inte dessa nymodigheter. Christina Carlsson-Thorsson, en av Röda Korsets frivilliga i Uppsala, menar att många fortfarande föredrar de gamla hederliga insamlingsbössorna.
- Flera som har gått förbi har sagt, "va skönt, nu slipper jag skicka sms." Så ger de en hundralapp direkt i stället.
Svenskarna har varit givmilda, anser hjälporganisationerna, men nu börjar gåvorna minska.
- I början var det ju mycket mer, men det hänger ju ihop med media också, hur mycket man visar från Haiti, säger Ann Charlotte Johansson på Röda Korset.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!