Sms och bilkörning hör inte ihop
Uppsalaborna är flitigast i Sverige på att skicka sms via mobilen. Det skriver Telia Sonera i en rapport. Samtidigt varnar Vägverket för att skicka sms när man kör bil.
Foto:
- Sms är störande, men mest om man skulle försöka att skicka sms. Det är ju små knappar och liten text på mobilen, vilket innebär att man inte kan titta på trafiken samtidigt, säger Christopher Patten som åt Vägverket forskar kring den mänskliga faktorn i trafiken.
När det gäller mobilen i allmänhet så är det själva samtalen som kan orsaka koncentrationssvårigheter hos bilisten. Det kan alltså vara lika störande med barn eller andra medpassagerare som pockar på uppmärksamhet i bilen.
- Det beror på vem man pratar med. Komplicerade samtal är svårast när man kör bil. Om jag bara skulle få ett samtal från min fru som vill att jag köper mjölk så är det inte speciellt svårt. Men om min chef skulle ringa och ifrågasätta något som jag gjort och jag måste motivera mig så kräver det mycket mer, säger Christopher Patten.
Telia Sonera presenterade på fredagen en så kallad trendspaning där man kartlagt svenskarnas telekomvanor. Materialet bygger på tre undersökningar och innehåller jämförelser för samtliga 21 län i Sverige. Enligt kartläggningen skickar 13 procent mellan 1-3 sms per dag och 31 procent skickar 2-7 sms per månad.
Även Claes Litsner, chefskonsulent vid NTF i Uppsala län, varnar för att mobilanvänding inte hör hemma när man kör bil.
- Oavsett om man pratar eller sms:ar så tar det för mycket av körkoncentrationen. En pilot sitter ju inte vid landningen och beställer mjölk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!