När ett larm om hjärtstopp når SOS Alarm skickar de det genast vidare till ambulans och räddningstjänst, men sedan ett och ett halvt år skickar de också meddelanden till SMS-livräddarna för assistans.
-Ju tidigare man startar med hjärt-lungräddning (HLR) desto större chans att personen i fråga överlever. Därför vill vi uppmärksamma den som är utbildad i HLR att deras kunskap behövs, säger David Fredman, projektledare för SMS-livräddare.
Systemet fungerar så att de som registrerat sig som SMS-livräddare och befinner sig inom 500 meter från platsen där larmet kommer ifrån meddelas om vad som hänt. Sedan är det upp till livräddaren att avgöra om den har möjlighet att släppa det den gör för stunden för att försöka hjälpa till. David Fredman säger att man som livräddare aldrig är tvingad att hjälpa till.
-Går man med i projektet så gör man det på frivillig basis. Det här är en tilläggsresurs, larmen går ju alltid till ambulans och räddningstjänst ändå. Det här är ett försök att göra ännu lite till för att försöka rädda liv. Om man är först framme och gör hjärt-lungräddning så har man gjort allt man kan, säger David Fredman.
I ett och ett halvt år har projektet pågått i Stockholms innerstad, men nu har man bestämt sig för att prova sina vingar i hela Stockholms län – däribland i Sigtuna kommun.
-Vi har öppnat upp för att ta in fler deltagare. Jag kan tänka mig att vi börjar skicka några larm till Märstaområdet nästa vecka. Om det visar sig vara väldigt få i ett område så kanske vi måste göra någon kampanj för att rekrytera fler. Vi vill ha en bra spridning på deltagarantalet, säger David Fredman.