Sms-lån skuldfälla för unga
Antalet obetalda sms-lån växer lavinartat. Ökningen ligger på runt 1 000 nya betalningsförelägganden i månaden och de flesta som drabbas är unga. Av de skuldsatta i Uppsala län är 38 procent i åldersgruppen 18-25 år.
Foto: Scanpix
Inom en kvart.
Antalet svenskar som lånar pengar via så kallade sms-lån har ökat kraftigt det senaste året. Men i spåren av utlåningsföretagens sms-tjänst följer skulder och betalningsanmärkningar.
En sammanställning som Kronofogdemyndigheten har gjort visar att antalet skuldsatta ständigt ökar. Från den 14 juni till den 6 september 2006 hade det kommit in 390 ansökningar om betalningsförelägganden. Sammanslaget med påföljande månader under fjolåret uppgick siffran till 1 407 ärenden.
Efter nyår har det sedan vällt in ärenden. 4 579 stycken - bara under första halvåret 2007.
Ökningen av antalet ansökningar om betalningsförelägganden ligger nu runt 1 000 stycken i månaden och Kronofogden spår en slutsiffra på runt 10 000 ansökningar i slutet av året.
- Det här är ett oerhört smidigt sätt att låna pengar. Och sen är det nästintill anonymt. Ofta handlar det om att låna pengar för impulsköp, säger Janne Åkerlund, kommunikatör på Kronofogdemyndigheten, och fortsätter:
- Men har man inte 3 000 kronor i dag, vad är det då som säger att man har det om en månad?
Kronofogdens statistik visar att många av dem som dras med skulder från sms-lån är personer som redan har andra skulder hos Kronofogden.
- Flera företag lånar ut pengar till folk som redan har skulder och unga människor tar lån för att kunna betala av andra lån, fortsätter Janne Åkerlund.
För det är främst unga som hamnar i sms-lånens skuldfälla.
Utslaget över landet i stort gällde 40 procent av ansökningarna om betalningsföreläggande ungdomar i åldern 18-25 år. I Uppsala län var siffran något lägre - 38,4 procent. Däremot hade C-länet en större andel unga i åldern 26-35 som drogs med skulder från sms-lån: 37,7 procent jämfört med rikets genomsnitt på 32,3 procent.
I 2007-års halvårsstatistik stod länet för 151 av de 4 579 ansökningarna.
Uppsala utmärkte sig i övrigt genom att ha fler kvinnliga skuldbelagda än övriga landet.
- Ökningen av kvinnor som drar på sig den här typen av skulder är generell för hela Sverige. Och det är väldigt ovanligt. Det brukar vara män som dras till snabba lån, säger Janne Åkerlund.
Kronofogdemyndigheten har i sommar föreslagit en fördröjning av utbetalningen på lånen för att på så sätt dämpa skuldfällan.
- Vi måste agera nu. En fördröjning, samt bättre kontroll över vilka som får låna pengar är vad som behövs.
Magnus Johansson, vd för marknadsledande Mobillån Sverige AB, kommenterar Kronofogdens statistik så här:
- Det är stor skillnad på att strunta i att betala en räkning och att inte kunna betala en räkning. Det här är ett samhällsproblem som har att göra med dålig betalningsmoral. Och de flesta av våra kunder betalar innan de får en betalningsanmärkning mot sig.
Att kontrollen av vilka som får låna pengar skulle vara sämre än hos vanliga banker håller han heller inte med om:
- Vi gör en fullständig kreditkontroll på våra låntagare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!