SMS kan bli vapen mot skolket
När eleven inte är i skolan får föräldern direkt reda på det via sms i sin mobil. Så kan det snart fungera i Uppsala kommun, där vissa gymnasieskolor enligt Skolverket har allvarliga problem med frånvaro.
I den genomgripande granskning av Uppsalas kommuns gymnasier som Skolverket just presenterat framkommer att det finns allvarliga problem med frånvaron vid vissa skolor. Åtgärder måste till snarast, menar Skolverket. Införandet av systemet med sms kan bli ett led i det arbetet.
— Vi och föräldrarna har ett gemensamt ansvar för elevernas skolgång. Föräldrarna måste se till att eleverna inte sitter uppe på nätterna och tittar på tv eller surfar, utan är pigga och orkar gå i skolan. Vi måste se till att eleverna verkligen kommer till lektionerna när de är i skolan, säger Ove Bergvall, gymnasiechef i Uppsala kommun.
I Kista har, enligt den omfattande medierapporteringen om systemet, kommunikationen med föräldrarna blivit mycket bättre. För att skolan ska klara sin del av ansvaret krävs dock andra insatser, menar Ove Bergvall. Till exempel måste lärarna - och eleverna - uppmärksammas på att betyget ska grunda sig på en allsidig bedömning. Det räcker inte med att bara komma på proven och läxförhören och göra bra i från sig.
— Är eleven inte på lektionerna kan inte läraren göra den allsidiga bedömning som ska göras. På så sätt bör hög frånvaro avspegla sig i betygen, säger Ove Bergvall.
Bolandsskolan är en av de skolor i Uppsala som får anmärkningar av Skolverket för hög frånvaro. Biträdande rektor Lars Andrén är medveten om problemet.
— Det är ett jätteproblem och vi har gått vidare till Centrala studiestödsnämnden, CSN, med ett par fall i december, säger Lars Andrén.
Anmälningarna innebär en kursändring för skolan som tidigare valt att inte anmäla frånvaro till CSN, trots att skolan är skyldig att göra det. CSN kan besluta att dra in studiestödet.
— Det var under ett par år vi inte gjorde det. Vi tycke inte att det var något starkt vapen mot frånvaron, säger Lars Andrén.
Han tror mer på andra åtgärder, som att göra skolan attraktiv och att berätta om frånvaron för föräldrarna. Redan i dag har Bolandsskolan ett nätbaserat system för rapportering av frånvaro som föräldrarna kan ta del av.
— Det är jättebra, det uppskattar föräldrarna, säger Lars Andrén.
Men att kunna meddela via sms vore ännu bättre.
— Det är spännande och jag tror att det skulle kunna bli jättebra. Jag upplever att många föräldrar är engagerade i detta och vill veta mer om sina barns närvaro, säger Lars Andrén.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!