Smörgåstårtan gjorde ytterligare sju sjuka

Det är fortfarande okänt vad det fanns för smitta i den smörgåstårta från konditori Fågelsången i Uppsala som gjorde ett 30-tal människor magsjuka. På onsdagen fick miljökontoret anmälan från ytterligare sju personer som blivit magsjuka.

Foto:

Uppsala2007-05-09 12:22
Därmed är antalet rapporterade magsjuka i det här ärendet uppe i 34 personer som insjuknat. De allra flesta har tillfrisknat efter två-tre dagar.
-Jag har ingen information att någon fortfarande är sjuk, säger Anna Axelsson vid miljökontoret.
Som UNT berättat tidigare anmälde personer i tre av varandra oberoende sällskap att de blivit sjuka första dagarna i maj efter att ha ätit Fågelsångens smörgåstårta.

Miljökontoret har i samband med inspektioner tagit prover på livsmedel som skickats på analys. Det är bland annat oliver och räkor som förvarats i restaurangen.
Dessutom har man säkrat resterna av en bit smörgåstårta som fanns hemma hos en av de insjuknade.
I undersökningen ingår också att ta prover på personal vid konditoriet. I dag, onsdag, tas prover från den person som bakade de misstänkta smörgåstårtorna.

- Det vanligaste är att smittan i samband med matförgiftningar kommer från människor, säger Bodil Ardung, smittsjuksköterska vid landstingets smittsjukenhet.
-Den som hanterar kanske inte är sjuk själv, men kan smitta ändå.
Enligt smittskyddsenheten är det väldigt sällan som matförgiftningar kräver medicinsk behandling.
Vad ska man då göra när man blivit matförgiftad?
- Då ska man få i sig vätska, det är ju det man förlorar, svarar Bodil Ardung. Då är det precis som när man har vinterkräksjuka, att man håller sig hemma, att man tar febernedsättande om det behövs och, som sagt, att man dricker.
Det är ofta svårt att avgöra om man blivit matförgiftad eller fått en smittsam sjukdom, typ vinterkräksjukan, eftersom symptomen är likadana.
- Det som gör att man förstår att man blivit matförgiftad är att man känner till någon annan som blivit sjuk efter att ha ätit samma mat, säger Bodil Ardung.

Smittskyddsenheten får oftast inte in så många anmälningar om misstänkta matförgiftningar.
-Jag kan tänka mig att många fler blir matförgiftade än de som vi får kännedom om, säger Bodil Ardung. Det finns nog ett mörkertal.
Däremot händer det att många gör egen anmälan när kunnat läsa om ett fall av matförgiftning i tidningen.
De flesta kontaktar då miljökontoret.
Smittskyddsenheten hade på onsdagen inte fått in en enda egen anmälan som kan kopplas till magsjuka från det aktuella konditoriet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!