Smittskyddsläkaren: Rätt beslut att öppna upp mer nu

På torsdagen gick Sverige in i steg 3 i avvecklandet av restriktionerna – och tillfället är rätt, enligt smittskyddsläkaren Helena Palmgren. "Vi fortsätter med att öppna upp samhället till något som liknar tiden innan pandemin".

Uppmaningen om att hålla avstånd till andra besökare ligger kvar i matbutikerna.

Uppmaningen om att hålla avstånd till andra besökare ligger kvar i matbutikerna.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Uppsala2021-07-15 21:00

Från och med torsdagen den 15 juli slopas ytterligare en rad restriktioner som infördes med anledning av pandemin.

Helena Palmgren som är tillförordnad smittskyddsläkare på Region Uppsala menar att det är rimligt att öppna upp samhället mer med rådande smittläge och vaccinationstäckning i beaktande.

– I det här läget känns det bra med lättnaderna.

Kravet på ett visst antal kvadratmeter per person på gym, butiker, museer och nöjesparker tas bort.

Men verksamheterna måste fortfarande se till att trängsel inte uppstår och att sällskap kan hålla avstånd mellan varandra.

En sådan åtgärd kan till exempel vara avståndsmarkeringar i kön på en matbutik.

En naturlig konsekvens av lättnaderna som införs är att en större del av ansvaret för att hålla smittspridningen nere flyttas över på individen, menar Palmgren.

– Vid det här laget vet vi rätt väl vad vi ska göra för att undvika smitta. Går du till en affär eller ett gym och ser att det är fullsmockat bör man inte gå in dit.

undefined
Helena Palmgren, tillförordnad smittskyddsläkare på Region Uppsala.

Fjärrtåg och långfärdsbussar, som tidigare bara fick ta in passagerare till 50 procent av kapaciteten, tillåts att sälja alla platser ombord. Även rådet om ett visst antal passagerare per fordon i kollektivtrafiken tas bort.

Dessutom höjs storleken på sällskap som har anvisade sittplatser på en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning, till exempel en konsert, från fyra till åtta personer.

Från och med nu har kommuner inte heller befogenhet att besluta om vistelseförbud i parker, på badplatser eller andra platser där trängsel kan uppstå.

Samtidigt gäller fortfarande de allmänna rekommendationerna om två meter avstånd och att trängsel ska undvikas, poängterar Palmgren.

Trycket på covidvården i Region Uppsala har minskat och enligt regionens lägesrapport från torsdagen vårdas totalt åtta personer för covid-19 på regionens sjukhus, varav inga på intensivvårdsavdelningar.

– Smittan är på en lägre nivå, men det kan ju ändras på en vecka eller två. Om alla tar sitt ansvar och följer rekommendationerna kan vi undvika att restriktioner återinförs, säger Palmgren.

Det är landets länsstyrelser som är tillsynsmyndighet för att pandemilagen följs och som bland annat har ansvarat för att det nu slopade kravet om ett visst antal kvadratmeter per person har följts i de verksamheter som omfattats av bestämmelsen.

Anders Leijon är krisberedskapshandläggare vid Länsstyrelsen i Uppsala län och han menar precis som Helena Palmgren att de allmänna råden gett effekt. Den senaste tiden har antalet anmälningar om att verksamheter som inte följer restriktionerna varit få.

– Just nu är det väldigt få anmälningar från allmänheten – inte ens en i veckan. Tillsynsarbetet fortgår, om än i begränsad omfattning. Men vi är beredda att utöka tillsynsarbetet om det skulle behövas, säger Leijon.

Länsstyrelsen i Uppsala har utfört mellan 1000 och 1100 tillsyner sedan lagen trädde i kraft den 10 januari i år. Och tillsynsarbetet har lett till att berörda verksamheter vidtagit nödvändiga smittskyddsåtgärder, enligt Leijon, och att Länsstyrelsen inte behövt dela ut några viten.

– Vi har inte haft ett enda fall där vi utfärdat ett vitesföreläggande sedan pandemilagen infördes. De verksamheter vi gjort tillsyn hos har rättat sig efter vårt påpekande.

Steg 3 – detta gäller

Nu tillåts åtta personer i sällskap på allmänna sammankomster och tillställningar både inom- och utomhus.

Långväga kollektivtrafik, fjärrbussar och fjärrtåg, får sälja alla biljetter ombord istället för 50 procent av platserna.

Butiker, gym, simhallar, frisörsalonger, museer samt nöjes- och djurparker omfattas inte längre av kravet på ett visst antal kvadratmeter per besökare.

Kommuner får inte längre besluta om vistelseförbud på allmänna platser där trängsel kan uppstå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!