Fortsatt distansundervisning för en del studenter

Utgångspunkten är att all undervisning ska kunna bedrivas på plats på Uppsala universitet i höst. Trots det kommer vissa studenter att inleda terminen med videolektioner.

Johan Nöjd, smittskyddsläkare, är än så länge inte oroad över stigande smittotal. "Det är först om fullvaccinerade skrivs in i vården som vi blir oroliga", säger han.

Johan Nöjd, smittskyddsläkare, är än så länge inte oroad över stigande smittotal. "Det är först om fullvaccinerade skrivs in i vården som vi blir oroliga", säger han.

Foto: David Johansson

Uppsala2021-08-25 05:00

Från terminsstart den 30 augusti kommer en större del av undervisningen på Uppsala universitet att bedrivas på plats än på distans, enligt Fredrik Blomqvist, säkerhetschef på universitetet.

– Planen framåt är att undervisningen kommer fortsätta att öka på campus. Troligtvis kommer dock en viss del av undervisning vid Uppsala universitet att fortsatt genomföras på distans under höstterminen.

Från universitetet tar man det i etapper, och respektive fakultet har i samråd med tillhörande institutioner – med utgångspunkten att undervisningen ska vara fysisk – fatta beslut om hur de vill lägga upp respektive kursmoment.

undefined
I höst får många av Uppsala universitets studenter komma tillbaka.

Prefekten Bengt Domeij säger att de flesta kurser inom juridiska institutionen kommer att ges på plats – med ett förbehåll.

– Det vi kallar seminarieundervisning, med ungefär 25 studenter, kommer vi att ha fysiskt. Men vi har valt att ha större föreläsningar på zoom eftersom den undervisningen är mer av en envägskommunikation där lärare och studenter inte interagerar särskilt mycket.

Hur det blir med större seminarier längre in i terminen får framtiden utvisa.

På Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier har man valt en annan väg.

– Alla lärarstudenter som läser hos oss kommer att ha distans de första fem veckorna. Sen finns det många lärarstudenter på andra kurser som gör annorlunda, säger prefekten Jonas Almqvist.

Varför har ni valt att fortsätta undervisa på distans?

– Därför att jag som prefekt inte kan garantera att det inte blir trängsel. När vi startar upp är det alltid mycket nya studenter och gamla som trängs. Det brukar lätta upp efter några veckor.

– Men planen är att vi ska vara på campus om fem veckor. Sen får vi se, om vi får nya besked om ökad smittspridning kan vi behöva ändra oss, säger Jonas Almqvist.

undefined
Johan Nöjd, smittskyddsläkare, är än så länge inte oroad över stigande smittotal. "Det är först om fullvaccinerade skrivs in i vården som vi blir oroliga", säger han.

Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala, säger att han har regelbunden kontakt med Uppsala universitets rektor, Anders Hagfeldt, om smittskyddsåtgärder.

– Huvudinriktningen är att det ska vara närundervisning nu, men att det ändå ska göras på ett smittsäkert sätt. Man får tänka igenom planeringen så att man inte samlar för stora grupper och inte heller blandar olika kurser vid upprop och liknande, säger Johan Nöjd.

Han säger dock att det inte alltid är så lätt att få till i praktiken.

– Jag tycker ändå att det finns en medvetenhet om det här hos rektor och kursansvariga. Det är också viktigt att trycka på i alla sammanhang att vaccinationerna är viktiga. Många studenter kanske har fått den första sprutan på annan ort, och det gäller att de nu också går och tar den andra sprutan.

Tittar man på siffrorna ser det ut som om gruppen upp till 35 år varit sämre på att vaccinera sig. Det är dock i den här åldersgruppen som i särklass flest av länets invånare har vaccinerat sig i andra regioner, vilket gör att den faktiska vaccinationsgraden är högre än vad man kan utläsa av regionens siffror.

Johan Nöjd är just nu inte oroad över siffrorna för smittspridningen, som visserligen ligger högre än vid samma tid i fjol, men samtidigt är långt från de värsta topparna.

– Man måste hela tiden se vad smittsiffrorna får för följder i vården. Det som verkligen skulle få oss bekymrade är att det läggs in många fullvaccinerade personer i vården. Men några sådana rapporter har vi inte fått, säger Johan Nöjd.

Lång period av distans

17 mars 2020 kom beslutet att all universitetsundervisning skulle ske på distans till följd av pandemin. Inför hösten 2020 lättades restriktionerna, men ökande smittotal gjorde att distansundervisningen fortsatte under hela förra läsåret med vissa undantag.

Studentområdena har lägre vaccinationsgrad än många andra stadsdelar enligt Region Uppsalas statistik. Siffror från Folkhälsomyndigheten visar dock att 4 935 vaccindoser har getts i andra regioner till boende i Uppsala län i åldern 18–35 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!