Smittskyddsläkare: Det här kräver åtgärder

De stora skillnaderna i vaccinationsfrekvens kräver åtgärder enligt smittskyddsläkare Mats Ericsson.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2017-12-03 21:00

– Vi är måna om att ha ett liksidigt preventivt arbete i skolorna med vaccinationer, säger Mats Ericsson, smittskyddsläkare vid Region Uppsala.

Han säger dock att det är allmänt känt att det finns en negativ attityd till vaccinationer i vissa kulturella eller religiösa grupper och han är inte särskilt förvånad över att just Waldorfskolan ligger lågt i vaccinationsstatistiken över hpv-vaccinationer, men att det är mer förvånande att Livets ord sticker ut.

– Det här är en känslig fråga. Och det kan räcka med några inflytelserika personer som många lyssnar på för att vaccinationsgraden ska gå ner.

Mer överraskad är han också av att det bara är för hpv-vaccinationer som Waldorfskolan och Livets ords skolor har en lägre andel vaccinerade. Övriga vacciner ges i princip i samma utsträckning som på övriga skolor.

– Det är lite förvånande. Men det är jättebra om man tar fram sådan här statistik. Vi har mest arbetat tillsammans med den centrala elevhälsan. Och de når ju inte ut till alla. Att det är många olika huvudmän är ett problem när man jobbar med folkhälsofrågor. Det här stärker min uppfattning att det behövs en nationell vaccinationsjournal ett bättre vaccinationsregister där man lättare kan få ut uppgifter. Det har man i Norge och Danmark, säger han.

I samband med arbetet som pågår att även involvera pojkar i vaccinationsprogrammet för hpv räknar han med att man ska göra en informationskampanj om hpv-vaccinet. Och han säger att UNT:s genomgång innebär att man även får ta upp de skillnader som finns mellan olika skolor i det arbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!